Kwart van Belgen kruipt nog dronken achter het stuur

Vierentwintig procent van de Belgen geeft toe wel eens achter het stuur te kruipen met een glaasje te veel op. Dat is 13 procent meer dan het Europese gemiddelde. Daarnaast vergeet 66 procent van de Belgen te vertragen nabij wegwerkzaamheden, terwijl het Europese gemiddelde 53 procent bedraagt. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) op basis van de Europese barometer van verantwoord rijgedrag.

De studie van de Franse stichting Vinci Autoroutes is uitgevoerd bij 13.634 respondenten in elf Europese landen: België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Italië, Zweden, Polen, Nederland, Slovakije en Griekenland. In België namen 1.001 respondenten deel.

Enkel in Griekenland (33 procent) durven nog meer bestuurders dan in ons land rijden met een glaasje te veel op. De Belgen en de Grieken leggen hun persoonlijke alcoholgrens op gemiddeld 2,7 glazen. Het Europese gemiddelde bedraagt echter 2,1 glazen.

Niet vertragen, wel bereid tot dutje

De Belgen vergeten ook het vaakst de snelheid aan te passen bij wegwerkzaamheden. Ten opzichte van de barometer van vorig jaar is er wel een lichte daling, maar toch vergeet nog steeds 66 procent te vertragen. Het Europese gemiddelde ligt op 53 procent.

Uit de studie blijkt onder meer ook dat 72 procent van de Belgen een gps heeft, wat het hoogste is van de bevraagde Europese landen. Het gemiddelde ligt op 63 procent. Niettemin stelt 45 procent van de Belgen die gps in tijdens het rijden, enkel Duitsland (48 procent) en Polen (46 procent) doen slechter.

Er is ook positief nieuws: 82 procent van de Belgische bestuurders verklaart onderweg te stoppen om even een dutje te doen. Dat maakt "van hen de onbetwistbare Europese nummer 1", aldus het BIVV. Gemiddeld doet 56 procent van de Europese bestuurders een dutje tijdens een lange autorit.