Laatste 1,5 jaar tiental aanvallen op persvrijheid in België

Sinds november 2014 heeft de journalistenvereniging AVBB/AGJPB in ons land een tiental aanvallen op de persvrijheid en de rechten van journalisten geregistreerd. Dat blijkt uit het rapport dat de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vandaag publiceerde naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid. Daarin worden de meldingen van een twintigtal landen verzameld.
In Keulen werd begin februari een RTBF-journaliste lastiggevallen.

Het rapport maakt melding van twee "aanvallen op de fysieke veiligheid en integriteit van journalisten" in België. Het eerste is een incident op 15 januari 2016, waarbij journalisten van RTL-TVI en het Franse FR3 in Molenbeek aangevallen werden door bewoners, toen ze er verslag uitbrachten naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van 13 november. De tweede aanval gebeurde in 2014, toen meerdere persfotografen toegetakeld werden door de politie tijdens de nationale betoging op 6 november.

Daarnaast werden drie gevallen geregistreerd die in het rapport onder de noemer "lastigvallen en intimidatie" vallen. Op 5 februari 2016 werd onder meer RTBF-journaliste Esmeralda Labye tijdens een liveverslag vanuit Keulen lastiggevallen. Omstaanders gebruikten daarbij obscene taal en maakten seksuele gebaren.

Het IFJ somt ook een reeks voorvallen op die een "beangstigend effect" hebben op de persvrijheid. Bijvoorbeeld de "partijdige uitspraken van enkele Vlaamse politici tegen de openbare omroep VRT, die dreigden te snijden in zijn overheidsfinanciering".

Volgens het rapport geven alle deelnemende verenigingen aan dat de persvrijheid in hun land erop achteruit gaat, maar ook dat er meer successen worden geboekt in de bestrijding van overtredingen. Een voorbeeld daarvan is de vervolging van een Spaanse politieman die een journalist had aangevallen.

"Deze enquête schets een schokkend beeld en toont het gebrek aan wil van te veel overheden en autoriteiten om journalisten te beschermen", zegt IFJ-voorzitter Jim Boumelha. Hij zegt dan ook "iedereen die journalisten intimideert, lastigvalt of aanvalt, onvermoeibaar te zullen vervolgen".