NAVO overweegt extra troepen aan grens met Rusland

De NAVO overweegt om extra troepen in te zetten aan de grens met Rusland, om de Oost-Europese bondgenoten te beschermen tegen het "agressieve gedrag" van hun buurland. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter gisteren gezegd.

De Baltische staten, die in 2004 tot de NAVO zijn toegetreden, hebben om extra ondersteuning gevraagd. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland twee jaar geleden, vrezen ze dat Rusland ook zijn zinnen heeft gezet op hun territorium. De NAVO overweegt nu om 4 troepen te sturen naar de Baltische staten en Polen om hun grenzen met Rusland te bewaken, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. Volgens The Wall Street Journal zou het gaan over ongeveer 4.000 manschappen, afkomstig uit de Verenigde Staten en andere bondgenoten van de NAVO.

"Het inzetten van de extra troepen is inderdaad een optie die we overwegen", zei Carter gisteren. "Maar meer details wil ik daar nog niet over kwijt, want ik wil eerst afwachten waar de gesprekken toe leiden." Carter zei dat het sturen van grondtroepen naar Letland, Litouwen en Estland verder wordt besproken op de NAVO-bijeenkomst in juni. 

De Verenigde Staten besloten eerder al hun defensiebudget voor Europa te verviervoudigen, waarbij extra mankracht en tanks naar Oost-Europa worden gestuurd.

Meest gelezen