Nieuw spoor in 52 moordzaken door uitwisseling DNA met Duitsland

Door de koppeling van de Belgische en Duitse DNA-databanken zijn er nieuwe aanwijzingen in 52 moord- en 91 verkrachtingsdossiers. De samenwerking leverde al bijna 3.000 overeenkomsten in totaal op, zegt het federaal parket.

Amper twee weken geleden werden de Belgische en Duitse DNA-databanken aan elkaar gekoppeld en dat leverde meteen een verbluffend resultaat op. 2.943 overeenkomsten kwamen naar boven, goed voor nieuwe sporen in 52 moordzaken, 91 verkrachtingsdossiers en ruim 330 inbraakdossiers.

In deze DNA-databank zit niet iedereen zijn persoonlijk profiel. "Het gaat enkel over het DNA van mensen die veroordeeld werden voor criminele feiten, de profielen van verdachten en tot slot ook nog sporen die werden aangetroffen op plaats delicten", zegt Bieke Van Hooydonck van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). "Het is de bedoeling om die anonieme sporen te identificeren door de databanken aan elkaar te koppelen. Op die manier willen we overeenkomsten vinden tussen dossiers die de landsgrenzen overschrijden."

Bij een overeenkomst worden de Belgische magistraten die verantwoordelijk zijn voor het Belgische dossier ingelicht. Het is dan aan hen om contact op te nemen met de collega's in het buitenland.

Een goede zaak volgens minister Geens

Het is trouwens niet de eerste keer dat België DNA-gegevens uitwisselt met andere landen. Eind 2014 koppelde België haar DNA-databank met Nederland, wat in totaal 1.745 overeenkomsten opleverde. In 2015 ging ons land ook de samenwerking aan met Frankrijk. Daar kwamen 4.827 treffers naar boven.

Na een samenwerking met Nederland, Frankrijk en Duitsland staat in mei ook een uitwisseling met Luxemburg op til. En dat is volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een goede zaak. "Op die manier kunnen we de georganiseerde misdaad beter bestrijden, zeker in grensstreek waar daders vaak de grens oversteken om criminele feiten te plegen. Dat geldt zeker ook voor het opsporen van verdachten of daders in terrorisme onderzoeken die binnen een internationaal netwerk opereren. Door het matchen van de DNA-gegevens met onze buurlanden kunnen we daders sneller opsporen en hen voor het gerecht brengen", klinkt het.

Meest gelezen