Ook morgen roept Volvo Cars Gent ploegen niet op

Ook de ploegen die morgen normaal zouden opkomen bij autobouwer Volvo in Gent, hebben de opdracht gekregen om niet naar het bedrijf af te zakken, behoudens tegenbericht. Dat heeft Volvo Cars Gent gezegd, terwijl het verzoeningsbureau vandaag na tien uur onderhandelen voort blijft zoeken naar een oplossing.

De zowat 200 werknemers van toeleverancier SAS Automotive, waar dashboards worden gemaakt, legden maandagmiddag het werk neer uit onvrede met de beslissing van het bedrijf om eind oktober de deuren te sluiten, in plaats van geleidelijk af te bouwen tegen midden 2019, zoals eerder gezegd.

Omdat SAS dashboards levert aan Volvo Cars Gent, viel maandag kort na de middag de band stil. Maandag ging de productie van bijna twee shifts verloren, dinsdag zaten de arbeiders van de drie shifts thuis door overmacht. Ook voor woensdag wordt het personeel gevraagd om niet op te komen, tenzij tegenbericht, zegt het bedrijf. Gemiddeld worden in Gent 1.200 Volvo's per dag gebouwd.

Een eventueel tegenbericht kan er komen als het verzoeningsbureau tot een vergelijk komt tussen SAS Automotive en de vakbonden. Op vraag van de werkgeversfederatie Agoria zitten de twee partijen al sinds vanmorgen 9 uur samen. De vakbonden zeggen dat het wachten is op een voorstel van de directie.

Door de staking bij SAS Automotive wordt ook niet gewerkt bij de andere toeleveranciers van Volvo in de haven.