Reynders bereid om stap verder te gaan in strijd tegen IS

De uitbreiding van de Belgische F-16-missie tegen de terreurgroep IS naar Syrië, zal uiterlijk binnen twee weken aan het kernkabinet worden voorgelegd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag gezegd in Irak. De oppositiepartij SP.A reageert verbolgen.
Minister Reynders bij de training van Iraakse soldaten.

Nog voor de aanslagen in Brussel vroegen de VS ons land officieel om ook boven Syrië op te treden wanneer de Belgische straaljagers opnieuw actief worden. In de tweede helft van dit jaar zal de Belgische luchtmacht de Nederlandse aflossen. De Nederlandse gevechtsvliegtuigen voeren nu al missies uit boven Syrië, tot nu toe heeft onze luchtmacht dat alleen boven Irak gedaan.

Zowel op militair als op diplomatiek vlak lijken alle obstakels weggewerkt, aldus Reynders. Volgende week of de week nadien zal hij de juridische basis voor de uitbreiding samen met Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) voorleggen aan de coalitiepartners. Een verrassing is dat niet. Premier Charles Michel en de bevoegde ministers laten al maanden verstaan dat het deze kant opgaat.

SP.A verbolgen

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen, de voorzitter van de bevoegde Kamercommissie, reageert verbolgen. "Dit is geen beslissing waar licht over mag gegaan worden", zegt Dirk Van der Maelen, die Reynders, Vandeput en premier Michel zo snel mogelijk aan de tand wil voelen in het parlement.

"Syrië is een wespennest waar verschillende politieke en militaire belangen elkaar kruisen. Het is een land zonder toekomstplan, waar tientallen kleine splintergroepen elkaar bevechten", onderstreept Van der Maelen. "IS heeft geprofiteerd van de burgeroorlog om ginds terrein te verwerven. Eens IS weg is, mag er geen ruimte meer zijn voor nieuwe radicale groeperingen."

Elders in Irak?

Maar er is meer. De enkele tientallen Belgische militairen die sinds vorig jaar Iraakse veiligheidstroepen opleiden in de zwaarbeveiligde regio nabij de luchthaven van Bagdad, geven stilaan hun taken door aan Iraakse trainers. Er zijn dus eventueel andere missies mogelijk, elders in Irak, aldus een militaire bron ter plaatse.

"We kunnen misschien een stap verder gaan, zoals de Nederlanders en de Fransen", bevestigde Reynders nog, die de voorbereiding aanhaalde van operaties - bijvoorbeeld van de F-16's - op het terrein.