Spanjaarden moeten opnieuw naar de stembus

De kogel is door de kerk: er komen nieuwe verkiezingen in Spanje. Koning Felipe heeft vanochtend formeel het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Op 26 juni moeten de Spanjaarden opnieuw naar de stembus.
AP2012

Maandag om middernacht verliep de termijn om een regering te vormen na de parlementsverkiezingen van 20 december. In de voorbije maanden is geen enkele partij erin geslaagd om een coalitie te vormen. De Spaanse koning Felipe organiseerde vorige week nog een ultieme gespreksronde met alle partijen, maar zijn onderhandelingspoging draaide uit op een sisser. De Spanjaarden zullen dus opnieuw naar de stembus moeten trekken, op 26 juni om precies te zijn.

In december won de conservatieve Volkspartij (PP) van waarnemend premier Mariano Rajoy met 28,7 procent van de stemmen, maar zij verloor haar absolute meerderheid. Rajoy vond daarna geen coalitiepartner. Ook de socialistische voorman Pedro Sanchez (PSOE) kon geen coalitie op de been brengen. Het is de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat er een electorale "tweede zit" komt.