Tientallen doden bij gevechten tussen rebellen in Syrië

Bij gevechten tussen rivaliserende islamitische rebellengroepen in een oppositiebolwerk ten oosten van de Syrische hoofdstad Damascus zijn minstens tien burgers en tientallen strijders om het leven gekomen. Dat zegt de in Groot-Brittannië gevestigde site Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (Sohr).

De gevechten in Ghouta, een buitenwijk ten oosten van de hoofdstad Damascus, begonnen vorige week donderdag. In het gebied geldt een wapenstilstand tussen de opstandelingen en het regime.

"De gevechten zijn het resultaat van een invloedsstrijd tussen de verschillende islamitische facties in de regio", zegt Rami Abdelrahman van het Observatorium. Volgens hem viel de islamitische groepering Faylaq al-Rahman, die gesteund wordt door Jabhat al-Nusra (de Syrische tak van terreurbeweging Al Qaeda) donderdag de machtige, door de VS en bondgenoten als "gematigd" beschouwde Jaish al-Islam aan. Die laatste is de belangrijkste rebellenbeweging in Ghouta. Een van de politieke leiders van de groep, Mohammed Allouch, is door de sponsor in Riyad aangeduid als onderhandelaar voor de vredesgesprekken in Genève. Daarvan vindt tussen 13 en 27 april een nieuwe ronde plaats.

Bewoners van het gebied rond Ghouta, dat al twee jaar geteisterd wordt door luchtaanvallen van het Syrische leger, betoogden op verschillende plaatsen tegen de gevechten tussen rebellen. De gemeente Beit Sawa, waar de gevechten donderdag plaatsvonden, roept de rebellen op de wapens neer te leggen.

Er heerst grote verdeeldheid tussen de verschillende jihadistische, islamitische en "gematigde" rebellengroepen in hun opstand tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad.

Sinds het begin van het Syrische conflict, in maart 2011, kwamen al 270.000 mensen om het leven.