Vanaf morgen selectieve controles op Zaventem, "maar geen etnische profiling"

De politievakbonden en vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken hebben een akkoord bereikt over soepelere veiligheidscontroles op de luchthaven van Zaventem. Vanaf morgen worden niet alle passagiers meer gecontroleerd in de witte tenten voor ze de vertrekhal binnengaan, maar zullen verdachte mensen gericht uit de wachtrijen worden gehaald. Huidskleur wordt daarbij geen criterium, verzekert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Na de aanslagen van 22 maart kwamen er strengere veiligheidscontroles op vraag van de luchthavenpolitie: alle passagiers worden al gecontroleerd vooraleer ze inchecken in de vertrekhal. Maar die maatregelen leidden tot lange wachtrijen en werden daardoor steeds luider bekritiseerd.

De politievakbonden en Binnenlandse Zaken hebben de hele middag samengezeten en zijn nu tot een akkoord gekomen over een versoepeling. De permanente controle blijft behouden aan de vertrekhal, maar niet iedereen zal nog gecontroleerd worden.

"Politiemensen zullen de mensen in het oog houden en op verdachte gedragingen screenen. Ook op basis van hun vakkennis zullen de agenten mensen uit de rij kunnen halen en tenslotte ook steekproefgewijs handelen", legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de nieuwe procedure uit in "Het Journaal". "Niet iedereen zal gecontroleerd worden, maar iedereen kan wel gecontroleerd worden." Screening op basis van huidskleur is "niet de richting waar we heen gaan", verduidelijkt Jambon nog.

Volgens de minister wordt er niet ingebonden op veiligheid, maar komen de nieuwe veiligheidsmaatregelen de economische leefbaarheid en het comfort van de passagiers wel ten goede. Bovendien komen er later nog meer technologische middelen om de controles te ondersteunen.

"Luchthaven wordt zeer veilig"

Het akkoord komt volgens minister Jambon niet te laat. "Ik ben ervan overtuigd dat de situatie snel zal normaliseren en dat de mensen snel weer gretig zullen gebruik maken van de goeie service op de luchthaven."

Ook bij de vakbonden reageert men tevreden. "De controles worden niet afgeschaft, integendeel, maar ze zullen wel op een andere manier worden georganiseerd om lange wachtrijen te vermijden", zegt Vincent Houssin van de liberale politievakbond. "Meer personeelscapaciteit en meer technische middelen zoals beloofd door de minister, moeten garanderen dat de luchthaven in Zaventem zeer veilig wordt."