Vlaanderen gaat met "bravoure" naar architectuurbiënnale in Venetië

Vlaanderen gaat met "bravoure" naar de architectuurbiënnale die eind deze maand start in Venetië. Van Dale omschrijft het woord "bravoure" als "zelfverzekerde vaardigheid", maar het is tegelijk ook de naam van het team dat de tentoonstelling over Vlaamse en Brusselse architectuur in mekaar steekt voor het Belgisch paviljoen. Daarin een staalkaart van Vlaamse creativiteit en craftmanship inzake bouwen en ruimtegebruik in dertien geselecteerde projecten.
AP2013

Bij de expo hoort ook een boek met beeld en tekst over de projecten. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) woonde de persconferentie over de Belgische inzending naar Venetië bij. "Vlaamse architectuur staat bekend in heel Europa voor zijn sterke artistieke overtuigingskracht en het typische profiel van onze architecten. Vlaamse architecten winnen prijzen, hun realisaties worden bestudeerd aan universiteiten en hogescholen", aldus Gatz.

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is organisator van de Belgische deelname aan de vermaarde tweejaarlijkse architectuurtentoonstelling in de dogenstad. Sinds 2004 coördineert het VAi, in een beurtrol met de Franse Gemeenschap, de Belgische inzending. Dit jaar staat "vakmanschap" centraal. "Het gaat niet om nostalgie naar het oude ambacht", zegt intendant Christoph Grafé, directeur van het VAi, "maar een zoektocht naar samen bouwen en samen vorm geven."

Het team Bravoure wordt gevormd door architecten de vylder vinck tailleu, Doorzon interieur architecten en architectuurfotograaf/kunstenaar Filip Dujardin. Zij bedachten het concept voor de Belgische inzending. "We gaan op zoek naar wat vakmanschap betekent in een periode van economische schaarste. Omgaan met die schaarste vereist een hoge mate van precisie", zei curator Inge Vinck op de persvoorstelling. "Net zoals bravoure in de muziek, bij een aria bijvoorbeeld, wijst op een stuk waarbij aan de virtuoos zeer hoge eisen worden gesteld, geldt dat ook in de architectuur."

Minister-president opent Belgisch Paviljoen

Concreet wordt de expo in het Arsenale van de Giardini van Venetië ingevuld door dertien Vlaamse en Brusselse architectuurprojecten van De Smet Vermeulen architecten, Philippe Vander Maren - Richard Venlet, Wim Goes Architectuur, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, Eagles of Architecture, Jo Van Den Berghe - architect, BURO II & ARCHI+I, Robrecht en Daem architecten i.s.m. Arch & Teco, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Laura Muyldermans + Atelier Starzak Strebicki, Gijs Van Vaerenbergh, Stéphane Beel Architects, Architectenbureau Bart Dehaene - Sileghem & Partners i.s.m. Ante Timmermans.

"De tentoonstelling is telkens als een triptiek opgevat", aldus Inge Vinck. "Er is een foto van het gebouw of onderdeel in de realistische context, daarnaast zijn er uitsnedes, objecten of fragmenten in 1 op 1 en ten slotte is er het boek waarbij Filip Dujardin telkens een foto maakt die in dialoog gaat met het getoonde ontwerp." Daarnaast wordt in open lucht ook een constructie met portico's gerealiseerd door het bureau ORG dat ontworpen werd voor de nieuwe Brusselse Meat Market of Foodmet op de site van het slachthuis van Anderlecht.

De Biennale Architettura in Venetië loopt van 28 mei tot 27 november. Op donderdag 26 mei wordt het Belgische paviljoen plechtig geopend door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).