White Star, weinig licht - Frank Van Laeken

White Star, een tweedeklasser uit Molenbeek, is het lelijke eendje van het voetbal. De ploeg heeft geen licentie, geen supporters en geen geld. Maar is wel de underdog, die plots op de eerste plaats blinkt. Achtergronden bij de lelijkste promovendus uit de Belgische voetbalgeschiedenis.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
faye pynaert

Frank Van Laeken is freelance sportjournalist en columnist. Hij volgt voor deredactie.be de maatschappelijke discussie over sport.

Ten laatste vrijdag weten we of Royal White Star Bruxelles volgend seizoen in 1A mag spelen, de hervormde eerste klasse van ons voetbal. De kampioen in tweede moet pogen om alsnog een licentie voor profvoetbal te versieren via het Belgische Arbitragehof voor de Sport, BAS. Sinds gisteren weet de club zonder sponsors, supporters en traditie dat het in Molenbeek mag blijven voetballen.

'Unis nous vaincrons', zo staat er te lezen op de oranje sjaal die John Bico, de grote man van WS Bruxelles, op de triomfantelijke foto voor zich houdt. Verenigd zullen we zegevieren. Klinkt een beetje Bond Zonder Naam-achtig voor een club die nu met vereende krachten uitgefloten wordt door de rest van de voetbalwereld.

Daar zijn plausibele verklaringen voor. Jaloezie, bijvoorbeeld, omdat White Star er ultiem in slaagde de titel in tweede klasse te veroveren, ten koste van Antwerp en Eupen. Vertwijfeling, omdat dit succes voor vele waarnemers uit de lucht komt vallen.

Maar vooral: onbegrip, omdat deze club niets voorstelt. Geen traditie, geen fans, geen sponsors, geen financiële stabiliteit, geen geloofwaardigheid, bijna ook geen stadion.

Daarom kreeg White Star in eerste aanleg ook geen licentie om volgend seizoen profvoetbal te mogen spelen. De club torst een schuldenlast van naar schatting 4,3 miljoen euro. De balans van het jaar 2014 toont een negatief eigen vermogen van bijna 4 miljoen. Er zijn ook nog schulden te betalen aan de gemeente Molenbeek. En in de maanden januari en februari werden de spelerslonen betaald met subsidiegelden die bestemd waren voor de jeugdwerking. Dat soort hapsnapbeleid.

Komt allemaal in orde, zegt de advocaat van de club, Laurent Denis, een man die in het verleden onder meer werd veroordeeld vanwege zijn rol in de achtergrond van de omkopingsaffaire rond Zheyun Ye, beter bekend als: de gokchinees.

White Star = John Bico

Even een vleugje historiek. In 1948 werd de amateurclub FC Kapelleveld opgericht, die al na twee jaar werd omgedoopt tot Woluwe FC. Na de fusie van twee andere Brusselse clubs, Racing Club de Bruxelles (zes landstitels tussen 1897 en 1908) en White Star AC (opgericht in 1909 en tussen de twee wereldoorlogen een tijdje actief in de hoogste afdeling), die voortaan Racing White ging heten, koos Woluwe FC in 1963 voor de naam White Star Woluwe FC.

De thuiswedstrijden werden gespeeld in het Fallonstadion, dat werd gedeeld met Racing White, tot die club in 1973 opnieuw fuseerde, met Daring Club Molenbeek, en RWDM werd, waarna het naar Molenbeek verhuisde.

Jarenlang verbleef White Star Woluwe stilletjes in de provinciale reeksen. Pas in 2003 promoveerde het naar bevordering, het vierde niveau in ons voetbal. Een jaar later speelde het in al in de derde klasse, waar het zeven seizoenen later, in 2010/2011, kampioen werd. Tweede klasse was financieel veel te hoog gegrepen en in de lente van 2013 ging White Star Woluwe FC in vereffening.

Een groep investeerders uit Dubai nam het weinig lucratieve handeltje over. Ook toen kreeg de club pas een licentie na een beroepsprocedure bij het BAS. De clubnaam wijzigde in Royal White Star Bruxelles.

Eigenaar werd John Bico, een gewezen spelersmakelaar met de Kameroense nationaliteit, de man die in 2012 Eden Hazard naar Chelsea had getransfereerd en die voor diens broer Thorgan de aanvoerdersband afdwong toen die door Chelsea aan Zulte Waregem werd verhuurd. In een verder verleden had Bico ook te maken gehad met de Franse sterspeler Franck Ribéry.

Letterlijk en figuurlijk geen kleine jongen, die Bico. Hij is bij White Star tegelijk eigenaar, manager en trainer, en op eenvoudig verzoek kalkt ie allicht ook de lijnen, ontvangt hij de pers op brutale wijze in een aftands lokaaltje en neemt hij desnoods de plaats in van een afwezige lijnrechter. Bico is White Star en White Star is Bico.

553 toeschouwers

Een schuldenberg, dubieuze financiële praktijken met geld voor het jeugdvoetbal, spelers die soms te laat betaald worden, onbekende exotische investeerders... Royal White Star Bruxelles heeft werkelijk alles om met een vergrootglas bekeken te worden.

De promotie mag dan wel sportief afgedwongen zijn - die eerste plaats in de eindstand liegt niet -, maar de overlevingskansen in de nieuwe eerste klasse zijn quasi nihil. Meerdere schuldeisers lieten de jongste maanden beslag leggen op de (tegenvallende) recettes van thuiswedstrijden, eentje stapte er zelfs al naar de rechtbank om de vereffening van de vzw aan te vragen.

Bico schermt nu met een samenwerkingsovereenkomst met Chelsea, de Londense club die hem nog altijd dankbaar is voor de transfer van Hazard, nu bijna vier jaar geleden, maar met in Londen geleende jeugdspelers gaat White Star er niet komen. 

De disputen met de gemeente Molenbeek mogen dan wel tijdelijk opgelost zijn, waardoor White Star ook volgend seizoen het Edmond Machtensstadion mag delen met RWDM, maar met de flamboyante Bico ligt een volgend conflict al op de loer.

De afgelopen tien maanden werden gedomineerd door pesterijtjes, zoals het vervangen van de sloten, waardoor die van RWDM het stadion niet meer konden betreden. Ambiance! Een hoofdsponsor vinden zal ook nog wel lukken, maar in een stad die gedomineerd wordt door Anderlecht zal dat geen grote sommen opleveren.

En dan zijn er nog de supporters. Of beter: het gebrek daaraan. Na twaalf van de zestien thuiswedstrijden van het afgelopen seizoen had White Star gemiddeld 553 toeschouwers, dat is niet zoveel meer dan de 486 van vorig seizoen, toen het kleurloos in de middenmoot eindigde.

Dit is het laagste gemiddelde van de hele tweede klasse, ruim driehonderd minder dan het zeer bescheiden Seraing. Bico maakt zich nu sterk dat dat toeschouwersaantal zal verhogen. Dat zal wel, maar in het verleden bleek dat een verdubbeling het hoogst haalbare is na promotie naar eerste klasse.

Laten we flink naar boven afronden: in 1A zal White Star hooguit tweeduizend fans ontvangen, tenzij de bezoekende clubs het stadion helpen vullen.

Lelijkste promovendus ooit

Na een zes uur durende marathonzitting van het BAS - dat de geweigerde licentie moet beoordelen -  maandagavond, kregen de betrokken partijen tot vandaag 16 uur om extra stukken in te dienen en tot woensdagnamiddag rond dezelfde tijd om schriftelijke commentaren in te leveren. Ten vroegste woensdagavond en ten laatste vrijdag weten we dan of de licentie in beroep wordt toegekend.

Als Royal White Star Bruxelles een licentie krijgt, is dat een zoveelste dreun voor de Licentiecommissie van de voetbalbond, die de jongste jaren strenger beoordeelt maar systematisch wordt teruggefloten na juridische procedures bij het onafhankelijke BAS.

Als WS een licentie krijgt, dan is dat een aanfluiting van de economische logica dat een club zonder supporters en sponsors niet kan overleven in de eerste klasse. Vierentwintig profclubs vanaf deze zomer is sowieso al een onrealistisch gegeven, hooguit veertien clubs zijn werkelijk leefbaar in dit land. Amper zeven clubs komen gemiddeld boven de tienduizend toeschouwers uit en daar zit dan nog tweedeklasser Antwerp bij.

Het kan sympathiek lijken, een underdog die het sportief onmogelijk geachte verwezenlijkt: mensen gaan dezer dagen dan al snel aan Leicester City denken, de onverwachte kampioen in de Premier League.

In het geval van Royal White Star de Bruxelles zegt de grauwe realiteit echter dat een club van niets, niets te zoeken heeft in de hoogste klasse van ons voetbal. Hopelijk ziet ook het BAS dat in. Zo niet kunnen we ons opmaken voor de doortocht van de lelijkste promovendus uit onze voetbalgeschiedenis.

Alleen journalisten vinden dat nog enigszins prettig. Relletjes, financiële perikelen, sportieve afgangen: goed voor hun werkzekerheid.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.