Zelfmoordterrorist Zaventem postuum veroordeeld tot 5 jaar cel

Najim Lachraaoui, een van de twee zelfmoordterroristen die omkwamen op de luchthaven van Zaventem, is vandaag tot vijf jaar cel veroordeeld. Lachraaoui was een van de 30 Syriëstrijders en ronselaars die terechtstonden voor het Brusselse hof van beroep. Omdat het officiële attest van zijn overlijden de rechtbank nog niet had bereikt, werd hij vandaag samen met de meeste anderen beklaagden veroordeeld.

In de zaak stonden 30 Syriëstrijders en ronselaars uit het netwerk rond Khalid Zerkani terecht. Een van hen was Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van de luchthaven van Zaventem. Lachraaoui liet verstek gaan tijdens het proces maar pleegde intussen wel de aanslag op de luchthaven.

Bij de start van de zitting vanmorgen bleek dat het federaal parket geen officieel overlijdenscertificaat van de man had neergelegd. Als gevolg daarvan werd Najim Lachraaoui dus mee veroordeeld, ondanks zijn overlijden.

Ook Khalid Zerkani, de spil van het netwerk was niet aanwezig het proces. Zijn dossier is immers afgesplitst en het onderwerp geworden van een andere zaak.

De andere beklaagden, een twintigtal Syriëstrijders en ronselaars met banden met Sharia4Belgium, zijn veroordeeld tot straffen tussen acht maand en zeven jaar. Dat zijn milde straffe, de maximumstraf is 15 jaar.

De veroordeelden die aanwezig waren op het proces, mochten na hun veroordeling gewoon naar huis.

Meest gelezen