80 woningen geëvacueerd in Scherpenheuvel-Zichem voor asbest

In Averbode, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, zijn 80 gezinnen geëvacueerd omdat er bij een brand asbest was vrijgekomen. Het gemeentelijk rampenplan werd een tijd afgekondigd. Bij de brand vielen geen gewonden.

Iets voor 14 uur ging het tuinhuis van een woning aan de wijk Park Ter Heide in de vlammen op. Bij die brand in de deelgemeente Averbode was asbest vrijgekomen, en om 14.30 uur kondigde burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem het gemeentelijk rampenplan af.

Een 80-tal gezinnen uit de omgeving werden geëvacueerd naar de vlakbij gelegen sporthal.

Om 16.30 uur werd het gemeentelijk rampenplan afgeblazen, omdat er geen rook meer ontsnapte uit de inmiddels gebluste brandhaard. De geëvacueerde gezinnen konden even later weer naar huis.

"Uit onderzoek door de brandweer blijkt dat er enkel asbestdeeltjes beland zijn in de tuin van het uitgebrande tuinhuis en in twee aanpalende percelen. De eerste tuin werd volledig afgedekt, de andere twee percelen werden door de brandweer opgeruimd. De eigenaar van het tuinhuis moet nu een gespecialiseerde firma laten komen om alles op ruimen. Momenteel wordt in de buurt een brief bedeeld waarin alle bewoners wordt aangemaand om groenten uit hun tuin te wassen vooraleer te consumeren", aldus burgemeester Manu Claes.

Het asbest van het tuinhuis bevond zich in de golfplaten op het dak. Bij de brand zelf vielen geen gewonden.