"Op dit moment geen lange wachtrijen op Zaventem"

Nu de veiligheidscontroles op de luchthaven versoepeld zijn, zijn ook de lange wachtrijen afgenomen en ook het inchecken lijkt opnieuw vlotter te verlopen. Dat stelt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt vast in Zaventem.

Gisteren beslisten de politievakbonden en vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken dat vanaf vandaag niet meer alle passagiers worden gecontroleerd in de witte tent voor ze de vertrekhal binnengaan.

"Twintig meter voor die tent, die een linkerhelft en een rechterhelft heeft, staan nu twee agenten die de richting aangeven aan mensen", legt Sofie Vander Donckt uit. "Wie naar links moet, mag meteen doorlopen en krijgt geen pre-screening. Rechts is er wel nog een pre-screening: daar kunnen de identiteitspapieren, de tickets en in sommige gevallen de bagage gecontroleerd worden."

"Screening lijkt zeer willekeurig"

Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten, maar het lijkt er niet op dat mensen op basis van huidskleur uit de rij gepikt worden, een vrees die bij sommige mensen leeft. "De screening lijkt zeer willekeurig, maar het is geen kleine selectie want redelijk veel mensen moet die rechterkant nemen op basis van een inschatting van die agenten", zegt Vander Donckt. "Er staan families tussen, ook mensen die alleen reizen, maar er lijkt geen onderscheid gemaakt te worden tussen mensen met een kleurtje en witte mensen."

Op dit moment zijn er geen lange wachtrijen, maar is het ongeveer een kwartier à twintig minuten aanschuiven. "De agenten kunnen het ook sturen", legt Vander Donckt uit. "Op drukke momenten mogen er meer mensen langs de linkeringang passeren."

Binnen in de luchthaven zou het wel een overrompeling zijn omdat er nog altijd minder desks beschikbaar zijn om de bagage op de band te leggen en mensen nog altijd de neiging hebben om te vroeg naar de luchthaven te komen uit voorzorg.

Sinds een deel van de vertrekhal maandag heropend werd, stonden er buiten lange wachtrijen omdat alle passagiers gecontroleerd werden in de tent voor de vertrekhal.

Drukke dag op de luchthaven

Het wordt een drukke dag op de luchthaven, met tot 25.000 vertrekkende passagiers. Voor veel mensen begint straks immers een verlengd weekend.

Intussen is wel bekendgemaakt dat reizigers die binnen de Schengenzone reizen, niet langer drie uur op voorhand op de luchthaven moeten aanwezig zijn. Voor alle andere reizigers blijft drie uur van kracht.

Meest gelezen