Bewogen ontruiming van vluchtelingenkamp in Parijs

De politie heeft een leegstaand lyceum ontruimd in het noordoosten van Parijs, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zowat 150 vluchtelingen hadden het gebouw bijna twee weken geleden bezet en werden met traangas verdreven. De ordediensten werden op hun beurt door gemaskerde betogers bekogeld met projectielen.

De vluchtelingen zijn afkomstig uit Afghanistan, Jemen, Soedan, Eritrea en Somalië. Ze zaten eerder in een geïmproviseerd kamp onder de bovengrondse metro met meer dan 1.600 mensen dat maandag voor de derde keer in twee maanden ontruimd werd.

In het lyceum waren gisteren ongeveer 300 vluchtelingen aanwezig, onder wie volgens een steuncollectief veel vrouwen met kinderen en ook twee zwangere vrouwen. Enkele tientallen manifestanten vormden vanmorgen een menselijke ketting om de politie de toegang tot het gebouw te verhinderen. De ordediensten zetten daarop traangas in en verschaften zich een toegang tot het lyceum door een andere toegangsdeur te forceren.