Biljet van 500 euro verdwijnt vanaf 2018

Het paarse biljet van 500 euro wordt op termijn uit roulatie gehaald. Dat heeft de Europese Centrale Bank beslist. De productie van de biljetten stopt eind 2018. De Europese Unie wil op die manier het geldverkeer onder criminelen en terroristische organisaties moeilijker maken.
AFP or licensors

Het 500 eurobiljet is het eurobiljet met de hoogste waarde. Het biljet wordt amper door gewone consumenten gebruikt maar is aantrekkelijk bij criminelen. Zij kunnen hun geld niet zomaar op de bank zetten en moeten het contant bewaren. Dan is een biljet van 500 euro handiger dan een stapeltje biljetten van 20 of 50 euro.

In totaal is er voor 290 miljard euro aan 500 eurobiljetten in omloop. Dat is ongeveer 30 procent van het contante eurogeld.

Er was al langer kritiek op biljetten met een hoge waarde. De topman van de Europese anti-fraudedienst had eerder al een oproep gelanceerd om het biljet af te schaffen, en Europol maakte in een verslag duidelijk dat de biljetten vooral door criminele organisaties gebruikt worden. De 500 eurobiljetten worden overigens ook wel eens Bin Ladens genoemd.

In 2000 besloot Canada overigens om dezelfde reden het 1.000 dollarbiljet uit circulatie te nemen, zodat het 100 dollarbiljet het biljet met de hoogste waarde werd. De impact van die beslissing was niet erg groot aangezien de 1.000 dollarbiljetten slechts 0,3 procent uitmaakten van al het Canadese geld in circulatie.

Meest gelezen