De nieuwe burgemeester van Londen: kwestie van klasse

Vandaag kiezen de Londenaars hun nieuwe burgemeester. De verschillen tussen de kandidaten kunnen niet groter zijn. Sterker, als de schrijver van een politieke TV serie de twee koplopers in de race had gebaseerd op Zac Goldsmith en Sadiq Khan, dan waren de rivalen te clichématig bevonden om geloofwaardig te zijn. Waarmee bewezen dat ook in de Britse hoofdstad de realiteit het soms wint van fictie.
AFP or licensors
De twee kandidaat-burgemeesters: Zac Goldsmith en Sadiq Khan.

Zac Goldsmith komt evenals David Cameron uit een milieu waar superchique jongenskostscholen, landhuizen en oud geld domineren. Zijn vader Jimmy was te eigenaardig (en bovendien joods) om tot de Engelse upper class te behoren, maar dat neemt niet weg dat Zac eruit ziet alsof hij weggelopen is uit "Brideshead revisited". Hij is waarschijnlijk ook de enige Conservatieve parlementariër die een moeder heeft waar een spraakmakende nachtclub, Annabel’s, naar vernoemd is.

Als zoon van een Pakistaanse buschauffeur, speelde het leven van de jonge Sadiq Khan zich af in de minder lommerrijke Londense buurten. Khan groeide op in een sociale woning van de gemeente. Later studeerde hij rechten en werkte als advocaat voordat hij Labour-kamerlid werd. Als hij morgen wint, is hij Londens eerste moslimburgemeester.

Huizencrisis in Londen

Vanaf het begin van de campagne is Khan de favoriet geweest. Een peiling van afgelopen dinsdag zette hem 9 punten boven Goldsmith. Maar wie in Groot Brittannië gelooft de peilingen nog? Sinds de polls vorig jaar nalieten de sensationele overwinning te voorspellen die David Cameron aan zijn tweede ambtstermijn hielp, vertrouwen partijactivisten op hun instinct.

En dat gevoel, plus de reactie op de stoep, zouden uitwijzen dat de omstreden campagne die de Conservatieven voerden, waarin ze Khan afschilderden als een moslimextremist, of tenminste iemand die heult met fundamentalisten, hier en daar zijn uitwerking niet gemist heeft.

Van de problemen waar Londen mee kampt zoals vervoer, luchtvervuiling en onderwijs, is de huizencrisis de grootste. Het antwoord van Khan, de meest energieke kandidaat, is: gewoon meer nieuwe en vooral betaalbare huizen bouwen. Een bedachtzamer Goldsmith legt de nadruk op waar die huizen gebouwd moeten worden teneinde Londense parken en natuurgebieden niet te bedreigen. De Tory, van huis uit milieuactivist, belooft Londens groenste burgemeester te worden.

Weinig animo

Zeker is dat de campagne de inwoners van Europa’s meest multiculturele hoofdstad, niet in vuur en vlam gezet heeft. Geen van beide kandidaten wordt aangemerkt als een politiek zwaargewicht. En Khan noch Goldsmith zijn "characters" of persoonlijkheden; een genre politicus waar Londenaren een zwak voor hebben getuige burgemeesters als Boris Johnson en Ken Livingstone.

Beide missen het charisma van hun voorgangers en hun enthousiasme, hoewel van de twee koplopers Khan de indruk geeft het meest zin in de baan te hebben. Het zal niet genoeg zijn om de kiezers in grote getallen naar de stembus te lokken. De opkomst wordt voorspeld niet boven de 40 procent uit te komen. En dat, een lage opkomst, is dan weer goed nieuws voor Goldsmith.