De strijd om de cijfers: Trump en Clinton dicht bij hun doel

De voorverkiezingen in de VS gaan niet zozeer over de percentages die de kandidaten halen in elke staat, maar wel over de "delegates", de afgevaardigden die daaraan gekoppeld zijn. Wat is de stand van zaken na de voorverkiezingen in Indiana, waar de Republikein Ted Cruz het strijdtoneel verlaat en Bernie Sanders verrassend de zege pakt?

Op basis van een aantal criteria zoals het aantal inwoners, kreeg elke Amerikaanse staat een aantal "delegates" oftewel afgevaardigden opgekleefd. Die afgevaardigden worden bij de voorverkiezingen bij de Democraten en de Republikeinen toegewezen aan een kandidaat en stemmen op de partijconventies op die kandidaat. Zo bepalen zij de keuze van die staat voor de uiteindelijke presidentsnominatie.

Naarmate de voorverkiezingen vorderen, wordt de "delegate tracker" almaar belangrijker om in de gaten te houden. Zeker tijdens deze campagne, waar het bij de Republikeinen -en in mindere mate bij de Democraten- langer duurt dan eerst verwacht voor de strijd in een definitieve plooi valt.

Na de voorverkiezingen van afgelopen maand, en zeker na die in de staat Indiana, lijken de kandidaten echter zo goed als vast te staan. Want wie kan Donald Trump nog wat maken bij de Republikeinen, nu zijn grootste rivaal Ted Cruz heeft afgehaakt. En Bernie Sanders mag dan wel gewonnen hebben bij de Democraten, Hillary Clinton inhalen in het aantal afgevaardigden lijkt welhaast een utopie.

De stand van zaken bij de Republikeinen

Een kandidaat heeft 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie bij de Republikeinen te verzilveren. Hoe zit de situatie na Indiana, nu er bij de Republikeinen maar twee kandidaten meer overblijven?

De cijfers komen van het Amerikaanse persbureau AP. Daarbij zitten ook de "unpledged" of "unbound delegates", afgevaardigden die niet toegewezen worden bij de voorverkiezingen, maar toch hun zeg mogen doen over de keuze van een presidentskandidaat.

  • Donald Trump: 1.048
  • John Kasich: 153

Trump zit er dus heel dichtbij, maar mathematisch kan hij het magische getal van 1.237 niet bereiken voor 7 juni, de laatste dag van het voorverkiezingsseizoen. Maar Kasich zal hem in tussentijd niet veel meer kunnen maken. Hij won tot nu toe slechts in één staat, zijn eigen Ohio, en slaagde er niet in zich in de tweestrijd Trump-Cruz te mengen. Clinton heeft daarentegen al 92 procent van de nodige afgevaardigden op zak.

De kans op een onbesliste conventie in juli, waar geen enkele kandidaat het vereiste aantal afgevaardigden heeft, is dus miniem. Trump is, als hij 1.237 afgevaardigden heeft, in principe onafwendbaar, ondanks de weerstand bij de Republikeinen zelf.

Dat lijkt ook de partijtop te beseffen: voorzitter Reince Priebus noemt hem na Indiana de "vermoedelijke kandidaat".

Al mag je nooit nooit zeggen: zo gaan bijvoorbeeld stemmen om op de spelregels op de conventie nog te veranderen, waardoor de afgevaardigden van bij de eerste stemronde al vrij zijn om te kiezen. Een ultieme noodgreep, maar weinig waarschijnlijk.

Ted Cruz verlaat overigens de arena met 565 afgevaardigden.

De stand van zaken bij de Democraten

Een kandidaat heeft 2.383 afgevaardigden nodig om de nominatie bij de Democraten. Wat is de situatie na Indiana?

De cijfers komen van het Amerikaanse persbureau AP. Daarbij zitten ook de "super delegates", die niet aan een kandidaat toegewezen worden in voorverkiezingen, maar op de conventie toch hun stem kunnen uitbrengen. De meeste "super delegates" bij wie A¨P gepeild heeft, geven officieus hun steun aan Clinton, maar die stemmen staan niet vast.

  • Hillary Clinton: 2.220
  • Bernie Sanders: 1.449

Sanders heeft door zijn overwinning in Indiana wel een flinke boost gekregen in het aantal afgevaardigden, maar zit toch nog een heel stuk verwijderd van het vereiste getal. Om de nominatie alsnog in de wacht te slepen, moet Sanders maar liefst 84 procent van de nog te verdelen "delegates" en "super delegates" voor zich winnen.

Hillary Clinton heeft al 92 procent van de nodige afgevaardigden op zak, dat zij de Democratische kandidaat zal worden, lijkt dus een uitgemaakte zaak. Toch geeft Sanders nog niet op, hij is erop gebrand in de race te blijven tot de laatste dag. Deze maand zijn er onder meer in West-Virginia en Oregon nog voorverkiezingen. En op 7 juni staat Californië op het programma, waar met 546 afgevaardigden de grootste prijs te rapen valt.