De Tony Awards hebben een stevig Vlaams tintje

De Vlaamse theaterregisseur Ivo van Hove (foto) en lichtontwerper (en partner) Jan Versweyveld zijn samen genomineerd voor 4 Tony Awards. Dat zijn de meest prestigieuze Amerikaanse theaterprijzen. 3 van de 4 nominaties zijn voor "A view from the bridge". De prijzen worden uitgereikt op 12 juni.
Filip Van Roe © Reporters

De meest prestigieuze Amerikaanse theaterprijzen hebben een Vlaams tintje dit jaar: Zowel theaterregisseur Ivo van Hove als lichtontwerper (en zijn partner) Jan Versweyveld zijn genomineerd. Versweyveld heeft maar liefst 3 nominaties op zak, waarvan 2 voor "A view from the bridge" en een voor "The crucible". Van Hove moet het stellen met 1 nominatie, voor zijn regie van "A view from the bridge".

"A view from the bridge" is een bewerking van van Hove van een theaterstuk van Arthur Miller. De regisseur heeft er vorig jaar nog twee Olivier Awards voor gewonnen, dat zijn de Britse tegenhangers van de Tony Awards. Van Hove neemt het in zijn categorie op tegen "King Charles III" van Rupert Goold, "Long day's journey into night" van Jonathan Kent, "The humans" van Joe Mantello en "Eclipsed" van Liesl Tommy.

Zoals gezegd is Versweyveld voor hetzelfde stuk genomineerd in twee categorieën: beste ontwerp en beste belichting. Voor het beste ontwerp neemt hij het op tegen Beowulf Boritt voor "Thérèse Raquin", Christopher Oram voor "Hughie" en David Zinn voor zijn werk voor het stuk "The humans". Voor beste belichting neemt Versweyveld het op tegen Natasha katz voor "Long day's journey into night", Justin Townsend voor "The humans" en ook tegen zichzelf, want in dezelfde categorie is hij ook genomineerd voor de belichting van "The crucible".

"Hamilton" grote favoriet

De rapmusical "Hamilton" is de topfavoriet van deze 70e editie van de Tony Awards. Het stuk van Lin-Manuel Miranda heeft niet minder dan 16 nominaties op zak. De musical heeft recent ook een Pulitzerprijs gewonnen. Gelukkig voor van Hove en Versweyveld is "Hamilton" in geen enkele van hun categorieën genomineerd. Wie er met welke prijs aan de haal gaat, komen we te weten op 12 juni.

Meest gelezen