Eerst een energieplan, dan energieheffing eventueel verlagen

Nu de biomassacentrale in Gent van de baan is, blijft het onduidelijk of de beruchte Turteltaks gaat verlagen, een eis van Open VLD. Voor er überhaupt over een verlaging gesproken wordt, moet nieuwbakken energieminister Tommelein met een plan komen. En zelfs dan, zo is te horen bij de partners van de liberalen, blijft dat moeilijk liggen.

Hoewel de Vlaamse regering in de persoon van Bart Tommelein (Open VLD) een kersverse minister van Energie heeft, was het Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die het actualiteitsdebat over het energiebeleid op gang trok.

Bourgeois gaf een overzicht van hoe de beslissing over de biomassacentrale in Gent tot stand is gekomen. "Elke belasting die kan verlaagd worden, vindt in mij een medestander, maar laten we eerlijk communiceren: met de beslissing over BEE verdwijnt de heffing niet", zegt hij.

"Nu we niet in Gent investeren, wordt de opdracht groter en dringender." Veel duidelijker was de minister-president niet. "Wij willen de facturen niet doorschuiven", klonk het nog veelbetekenend. Lees: eerst moet er een alternatief komen, en dat kost ook geld.

N-VA: "Je kunt niet zomaar verminderen"

Het debat werd vinniger toen zijn partijgenoot Andries Gryffroy (N-VA) aan het woord was. Gryffroy werd onderbroken door zijn SP.A-collega Rob Beenders, die wel eens wilde weten of de N-VA nu voor of tegen die "Turteltaks" is, en vooral of ze bereid is om die eerlijker te maken.

"Wij als N-VA-fractie zijn heel duidelijk. Iedere heffing is as such te veel, maar ik ga de Vlamingen niet wijsmaken dat je dat zomaar kunt verminderen", gaf Gryffroy uiteindelijk toe. "Ik wil eerst een duidelijk energieplan zien en dat moet komen van de minister van Energie." De energieheffing kan pas worden herbekeken (eventueel aangepast) na het nieuwe energieplan van Tommelein.

Rondje zwartepieten

Het energiedebat verviel in een politieke catchwedstrijd toen Bruno Tobback (SP.A) zich ergerde en zei dat de huidige Vlaamse regering al twee jaar aan de knoppen zit en zegt dat er nood is aan een energieplan. "Uw beleid is een windmolen. Het draait continu rond, maar het gaat geen millimeter vooruit", wierp hij minister-president Bourgeois voor de voeten. De regeringsleider reageerde als door een vlieg gestoken en beet Tobback toe dat hij misschien wel zelf een "slag van de molen" had.

Wat volgde was een rondje zwartepieten over wie nu het meeste boter op het hoofd heeft in het energiedossier. Bourgeois verwees naar het beleid van de vorige minister van Energie (Freya Van den Bossche van de SP.A, nvdr.), maar Tobback vindt dat de regering-Bourgeois het intussen al lang genoeg voor het zeggen heeft om de zwarte piet nog door te schuiven naar het verleden.

"Laten we het energiedebat uit het populisme trekken", probeerde Robrecht Bothuyne (CD&V) olie op de golven te gieten.

Fractieleider Bart Somers (Open VLD) probeerde de rangen van de meerderheid te sluiten door te wijzen op de verdeeldheid bij de oppositie. De confrontatie tussen N-VA en Open VLD enerzijds en SP.A anderzijds ging onverminderd door.