Europa mag mentholsigaretten verbieden

Europa mag mentholsigaretten verbieden en de verpakkingen van tabaksproducten verder uniformiseren. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie. Het Hof ziet ook geen graten in de minder strikte regelgeving voor elektronische sigaretten.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De nieuwe Europese tabaksrichtlijn gebiedt dat minstens 65 procent van de oppervlakte van de voor- en achterkant van sigarettenpakjes uit gezondheidswaarschuwingen en shockfoto's bestaat. Tabaksgiganten als Philip Morris en British American Tobacco voerden een juridische strijd tegen de maatregelen, maar halen hun slag dus niet thuis. Polen en Roemenië gingen dan weer niet akkoord met het Europese voornemen om mentholsigaretten te verbieden. Ook zij zien hun argumenten nu van tafel geveegd. De richtlijn wordt van kracht op 20 mei 2020.

Menthol is even schadelijk

Menthol of andere “aangename” aroma’s hebben volgens het Europees Hof van Justitie tot doel om tabaksproducten aantrekkelijk te maken. Nochtans zijn mentholhoudende sigaretten even schadelijk voor de gezondheid als klassieke sigaretten. Het Hof schaart zich ook achter het feit dat de tabaksrichtlijn komaf maakt met de verschillende regelingen in de lidstaten. Sommige landen hanteren onder meer een lijst van wel en niet toegestane aroma’s.

Elektronische sigaretten

Dat de tabaksrichtlijn voorziet in een aparte, minder strikte regelgeving voor elektronische sigaretten is voor het Hof geen probleem. Die producten hebben, zo luidt het, andere kenmerken dan normale tabakswaren. Ook het verbod op reclame en sponsoring door producenten van zulke goederen acht het Hof evenredig. Wel een probleem is dat de richtlijn de lidstaten toelaat de grensoverschrijdende verkoop van elektronische sigaretten en navulverpakkingen te verbieden. Dat kan een belemmering vormen voor het vrij verkeer van goederen, oordeelt het Hof.