Federale ombudsvrouw: "De spanning in de gevangenissen wordt onhoudbaar"

De federale ombudsvrouw Catherine De Bruecker vindt dat de regering dringend maatregelen moet nemen om de rechten van gevangenen te verzekeren bij stakingen. De staking van de cipiers in verschillende Belgische gevangenissen is al meer dan een week aan de gang, "en de spanning in de gevangenissen wordt onhoudbaar".

"De gedetineerden krijgen niet meer op regelmatige basis hun eten en ze kunnen al dagenlang niet douchen", zegt de federale ombudsvrouw Catherine De Bruecker. "De spanning in de gevangenissen wordt onhoudbaar en de veiligheid voor zowel de gedetineerden als voor het personeel kan niet langer verzekerd worden."

Daarom vraagt de ombudsvrouw aan de regering om dringend maatregelen te nemen. "De maatregelen zijn ook broodnodig om de veiligheid te kunnen verzekeren en om de gedetineerden hun basisvoorzieningen te kunnen geven. We vragen ook aan de vakbonden om acties in de toekomst te vermijden."

Om 11 uur zitten de vakbonden van het gevangenispersoneel opnieuw samen op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ondertussen heeft een zeventigtal cipiers actie gevoerd voor de woning van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). 

Meest gelezen