Fransen kiezen op 23 april en 7 mei 2017 nieuwe president

De Fransen trekken in 2017 op 23 april en 7 mei naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Op 11 en 18 juni kiezen ze een nieuw parlement. Dat heeft de regering vandaag bekendgemaakt.
Of president Hollande kandidaat is om zichzelf op te volgen, is nog niet duidelijk.

De rechtse oppositie houdt voor de eerste keer een voorverkiezing, op 20 en 27 november. Ex-president Nicolas Sarkozy heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar dat hij ambities heeft, lijdt geen twijfel. Er zijn al 11 kandidaten, onder wie de vroegere minister van Buitenlandse Zaken en grote favoriet in de peilingen Alain Juppé.

De huidige socialistische president François Hollande heeft zijn kandidatuur nog niet bevestigd en ze laat afhangen van een verbetering van de werkloosheidscijfers. Indien hij zich kandidaat stelt, delft hij volgens de peilingen al in de eerste ronde het onderspit. Wie de kandidaat van de PS wordt is dus nog niet duidelijk.

In het extreemrechtse kamp van het Front National voert voorzitster Marine Le Pen al een hele tijd campagne. Zij zou volgens de peilingen de eerste ronde met 28 procent winnen. Sinds het uitroepen van de Vijfde Republiek in 1958 is het de tiende presidentsverkiezing via algemeen stemrecht.