Gerecht wil dat Microsoft gegevens cybercriminelen vrijgeeft

Het parket van West-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar Microsoft. De aanleiding is de weigering van de softwaregigant om gebruikersgegevens door te geven aan het parket van Veurne in een cybercrime-zaak. Volgens de Belgische wetgeving is het Amerikaanse bedrijf nochtans verplicht gegevens aan de speurders over te maken, vindt het parket.

“De providers zijn verplicht om mee te werken. Dus de identiteit vrij te van de persoon aan wie een IP-adres (het unieke internetadres van een computer) is toegekend. Omdat providers dit niet vrijwillig doen, op simpele vraag van het gerecht, hebben we besloten om een onderzoek te starten naar Microsoft”, zegt de Veurnse procureur Filiep Jodts. De bedoeling van het onderzoek is Microsoft te dwingen de gevraagde gegevens toch aan het gerecht te geven.

Het is het gerecht menens, want er zijn al verschillende medewerkers van Microsoft verhoord geweest. Microsoft België schermt er in De Standaard mee dat de Belgische afdeling “niet betrokken is bij dat soort vragen van het gerecht” en dat alle vragen van het Belgische gerecht worden behandeld door de hoofdzetel in de Verenigde Staten.

Afluisteren

Het is nu de vraag of Microsoft zich daarachter kan verstoppen, want volgens de Belgische wet moeten bedrijven die in ons land communicatiediensten aanbieden spontaan meewerken met het gerecht. Zo krijgen aanbieders van telefonie soms het verzoek om gesprekken af te luisteren. Bij internetbedrijven ligt dat juridisch en technisch moeilijker: vaak zijn zij niet in België gevestigd en ze kunnen gegevens gemakkelijker versleutelen.

Het onderzoek naar Microsoft is overigens niet het eerste in zijn soort. Zo werden ook al medewerkers van internetgigant Yahoo! aan de tand gevoeld. Yahoo! werd al veroordeeld omdat het geen informatie aan het gerecht wilde geven. Ook tegen Skype, een onderdeel van Microsoft, loopt nog een strafzaak, voor de rechtbank van Mechelen.

Privacy versus veiligheid

Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, die aantoonden dat Amerikaanse inlichtingendiensten massaal de privacy van burgers schenden, zijn internetbedrijven erg weigerachtig om persoonsgegevens vrij te geven.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt op zijn beurt dat internetbedrijven de veiligheid van burgers in gevaar brengen door niet mee te werken met het gerecht. Dat laat hij weten in een reactie die aansluit bij wat hij zondag ook al liet optekenen in een artikel in The Wall Street Journal over de kwestie.

Meest gelezen