Kevin Janssens dompelt Filmfestival van Oostende onder in de film noir

Acteur Kevin Janssens wordt de gastheer van de tiende editie van het Filmfestival van Oostende (FFO). Hij trekt daarvoor zijn Humphrey Bogartplunje aan. De organisatie zet voorts haar schouders onder de "Ensor Academie", waarmee ze de Vlaamse filmindustrie wil verenigen.
Pieter Clicteur

Kevin Janssens wordt de gastheer van het Filmfestival in Oostende. Hij volgt daarmee Maaike Cafmeyer op die vorig jaar gastvrouw was van het filmfeest. De acteur met het putje in zijn kin dompelt het FFO onder in de film noir en trekt ervoor zijn strakste Humphrey Bogartpak aan (foto). Zo heeft hij onder meer "Casablanca" (Michael Curtiz - 1942), "Raging bull" (Martin Scorsese - 1980), "Apocalypse now" (Francis Ford Coppola - 1979), "On the waterfront" (Elia Kazan - 1954) en "Heat" (Michael Mann - 1995) geselecteerd.

Pieter Clicteur

"Als kind werd ik enorm geïntrigeerd door de sfeer die dit genre met zich meebrengt", zegt Janssens over zijn selectie. Naast het mystieke, de somberheid en de melancholie bewondert de gastheer niet alleen de grafische stijl van de film noir, maar bovenal ook de sterke vrouwelijke hoofdrollen. "Rita Hayworth, Lauren Bacall, Marlene Dietrich, Ava Gardner en vele anderen stonden stuk voor stuk hun mannetje tegenover de sterke mannen van die tijd zoals Burt Lancaster, Orson Welles, George Montgomery en uiteraard Humphrey Bogart."

Cannes-allures

De organisatoren zien deze tiende editie grootser dan ooit en plannen een openingsavond met Cannes-allures. De openingsfilm "Everybody happy" van Nic Balthazar met onder meer Peter Van den Begin zal getoond worden in het Casino Kursaal, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Kinepolis Kursaal. "We zijn uitermate trots om opnieuw te mogen openen met een Vlaamse topfilm", zegt festivaldirecteur Peter Craeymeersch.

"Het is fantastisch om de jubileumeditie te mogen openen van een festival dat al zo veel heeft gedaan voor de Vlaamse cinema", laat Nic Balthazar (foto) weten. "Het is voor ons dan ook de gedroomde manier om "Everybody happy" aan het publiek voor te stellen."

Oprichting Ensor Academie

De organisatoren van het FFO willen daarnaast alle Vlaamse filmprofessionals verenigen in de zogenoemde Ensor Academie. Met dat Vlaamse filmacademie willen ze naast structureel overleg tussen de verschillende unies en gildes die nu al bestaan, ook ondersteuning bieden aan de Vlaamse filmsector.

Om het geheel een feestelijk tintje te geven wordt aan dat Vlaamse filmacademie ook onmiddellijk een prijs gekoppeld. "Alle leden van de Ensor Academie kunnen mee stemmen voor de "Prijs van de industrie" die mee zal worden uitgereikt met de Ensors op het filmfestival", klinkt het in een persbericht.

Het Filmfestival van Oostende loopt van 9 tot en met 16 september op verschillende locaties in Oostende. Meer informatie vindt u op www.filmfestivaloostende.be.