Klacht tegen Geens door "onmenselijke behandeling in gevangenis"

Een verdachte in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Vorst heeft een klacht ingediend tegen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een einde te maken aan "de onmenselijke behandeling waaraan hij wordt blootgesteld". Dat meldt zijn advocaat. De gedetineerde eist een dwangsom van 1.500 euro per dag en per inbreuk.

"Het is de taak van de Belgische overheid om te waarborgen dat de fundamentele rechten van haar burgers worden gerespecteerd. De toestand waarin mijn cliënt verkeert, is een rechtstaat onwaardig. De toestand in de gevangenis is explosief. De vraag is niet of er zich een ernstig incident zal voordoen, maar wel wanneer", zegt advocaat Alexander Hamels.

Het verzoekschrift is gericht tegen meerdere personen, om te beginnen tegen de Belgische staat, die vertegenwoordigd wordt door minister Geens. Maar het verzoekschrift is ook gericht tegen de federale politie, de directie van de gevangenis van Vorst en tegen onbekenden (zoals bijvoorbeeld de stakers en de vakbondsleiding).