Londen gaat toch Syrische kinderen uit de EU opvangen

De Britse regering is gezwicht voor zware druk en heeft ermee ingestemd om onbegeleide Syrische kinderen op te vangen uit Griekenland, Frankrijk of Italië. Tot nu toe wilde premier David Cameron enkel kinderen opvangen uit Syrië zelf of uit de buurlanden.
Een Syrisch meisje in Griekenland heeft eten gekregen.

Cameron was niet alleen door de oppositie maar ook door zijn eigen Conservatieve partij onder druk gezet om kwetsbare jonge migranten te helpen.

Downing Street heeft nu een flinke bocht genomen. Tot nu toe had premier Cameron geweigerd reeds in Europa aanwezige vluchtelingen op te vangen, omdat dat andere vluchtelingen ertoe zou kunnen aanzetten om ook de "dodelijke" oversteek naar Europa te maken.

Nu heeft Cameron toegezegd dat ook kinderen die voor 20 maart geregistreerd zijn in Griekenland, Italië of Frankrijk, in aanmerking komen om naar Groot-Brittannië te komen. Op 20 maart hebben de EU en Turkije een overeenkomst gesloten over de vluchtelingencrisis. Er werd niet gezegd om hoeveel kinderen het zou gaan. Daarover gaat de regering onderhandelen met de lokale besturen, die uiteindelijk voor de praktische opvang van de vluchtelingen moeten instaan.

Vorige week had Londen ook al de opvang aangekondigd van tot 3.000 kwetsbare kinderen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en desgevallend hun families, van nu tot 2020. De Britse regering had ook al ingestemd met het onthaal van 20.000 Syrische vluchtelingen, eveneens tot het jaar 2020.

Tot nu toe zijn meer dan duizend vluchtelingen, van wie de helft kinderen, in het Verenigd Koninkrijk aangekomen.

"Kindertransports"

De Britse regering stond onder zware druk, onder meer door een campagne van een Labour-lid van het Hogerhuis, Alf Dubs. Dubs is in de jaren 30 naar Groot-Brittannie met de "Kindertransports" van joodse kinderen uit door de Nazi's bezette delen van Europa. Ook sir Erich Reich, de voorzitter van de Kindertransport-Association of Jewish Refugees had de regering opgeroepen om meer te doen voor "de meest kwetsbare slachtoffers van het conflict in Syrië" .

Cameron verwierp de vergelijking met de Kindertransporte, die hij een belediging noemde voor de Europese landen waaruit de vluchtelingenkinderen zouden komen, "veilige landen die een democratie zijn".

Maar de campagne kreeg de steun van een aantal Conservatieve parlementsleden, en de regering-Cameron liep het risico op een nederlaag over de kwestie in het parlement volgende week. Dubs had immers een amendement ingediend op de Immigration Bill om 3.000 kinderen uit kampen in Europa op te nemen. En daarom heeft de regering nu een bocht gemaakt.

Dubs reageerde alvast tevreden: "Ik vertrouw erop dat de premier zijn woord zal houden en snel maatregelen zal nemen om te verzekeren dat Binnenlandse Zaken nauw zal samenwerken met de lokale besturen om pleeggezinnen te vinden om deze jonge mensen een stabiel en veilig huis te geven."

AFP or licensors

Meest gelezen