Nog 6 maanden grenscontroles in verschillende EU-landen

Omdat de migratiedruk in Europa hoog blijft, mogen Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen hun grenscontroles nog zes maanden aanhouden. Dat heeft de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans gezegd.

Verschillende EU-landen controleren sinds de zomer hun grenzen omdat vanuit Griekenland erg veel migranten doorreizen. De grenscontroles zetten het voortbestaan van de Schengenzone onder druk, maar zijn in uitzonderlijke omstandigheden wel toegestaan.

Intussen is de situatie in Griekenland fel verbeterd door onder andere het Europees-Turks akkoord en de betere registratie van illegale migranten, maar toch blijft de migratiedruk zeer hoog. Dat besluit de Europese Commissie na een terreinbezoek. "Daarom mogen sommige interne grenscontroles behouden blijven, tenminste zolang de ernstige onregelmatigheden bij het grensmanagement aanhouden", zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Hij stelt voor dat Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen hun controles aanhouden tot ten laatste november dit jaar. De Commissie hoopt dat de Schengenzone tegen dan terug normaal functioneert en het vrij personenverkeer hersteld is. Het voorstel van de Commissie gaat nu naar de Raad, waar de lidstaten het officieel moeten goedkeuren.