Reinhilde Decleir neemt Arkprijs in ontvangst

De actrice en theatermaakster Reinhilde Decleir is in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen gelauwerd. De zus van Jan Decleir kreeg de Arkprijs van het Vrije Woord voor haar inzet en werk met het sociaal-artistieke collectief Tutti Fratelli.
James Arthur Photography

De 68-jarige Reinhilde Decleir volgt Fikri El Azzouzi op als winnaar van de Arkprijs van het Vrije Woord. Decleir nam de onderscheiding vanavond in ontvangst in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

De Arkprijs van het Vrije Woord bekroont elk jaar een "uitzonderlijke bijdrage tot de vrijheid van meningsuiting en de Nederlandse cultuur". Decleir krijgt de onderscheiding voor haar werk met Tutti Fratelli.

Het sociaal-artistieke collectief Tutti Fratelli probeert kwetsbare mensen zoals armen en personen zonder papieren hun eigenwaarde teruggeven door hen te betrekken bij de productie van theatervoorstellingen.

Vorige laureaten van de Arkprijs zijn onder anderen Hugo Claus, Jef Geraerts, Tom Lanoye en Paul De Grauwe. Midden maart raakte bekend dat Reinhilde Decleir de onderscheiding in ontvangst mocht nemen.