Tienduizenden mensen geëvacueerd door bosbranden in Canada

De 60.000 inwoners van de Canadese stad Fort McMurray moeten vluchten vanwege hevige bosbranden. De autoriteiten hebben een evacuatiebevel uitgevaardigd omdat de bosbranden de eerste huizen van de stad bereikten.
AFP or licensors

In een bericht van de hulpdiensten van Alberta klonk het om 15 uur lokale tijd dat het vuur zich snel verspreidt richting het noorden van de stad en dat de inwoners uit tientallen wijken verplicht worden geëvacueerd.

"Het is een stresserende situatie voor de mensen die in deze omstandigheden hun huis moeten verlaten", zei de premier van Alberta, Rachel Notley, tijdens een persconferentie die op de televisie werd uitgezonden. Volgens Notley zijn 160 politiemensen ingezet om de evacuatie in goede banen te leiden. Op dit moment zijn er geen slachtoffers of gewonden te betreuren.

"In totaal bestrijden negen vliegtuigen, een tiental helikopters en honderden brandweerlieden het vuur en is versterking onder weg", aldus de viceminister van Landbouw Bruce Mayer. In samenwerking met de federale overheid wordt de optie van een luchtbrug bekeken. "Als deze uitzonderlijke maatregel genomen moet worden, dient die uiteraard in de eerste plaats om mensen met medische problemen naar andere medische voorzieningen te brengen", legde Notley uit.

De Canadese premier Justin Trudeau verzekerde de dramatische situatie op de voet te volgen. "Ik denk aan de mensen die getroffen werden door de brand in Fort McMurray (...). Wees voorzichtig en volg de evacuatiebevelen", zo zei hij op Twitter.

Fort McMurray is de hoofdstad van het oliezandgebied van de provincie Alberta. De oliereserves van Alberta zijn de op twee na grootste ter wereld, na die van Saudi-Arabië en Venezuela. De meeste oliewinning wordt gedaan ten noorden van de stad, terwijl de grootste vlammen in het zuiden woeden.