Uitzonderlijk altaarstuk na 6 eeuwen (even) terug in Brugge

Het Groeningemuseum in Brugge heeft een 15e-eeuws altaarstuk van de Brugse Meester van de Lucialegende voor 3 jaar in bruikleen. "Het is een van de grootste altaarstukken van een Brugse schilder uit de 15e eeuw", klinkt het bij het museum. "Het is een uitzonderlijk stuk.

"De bewening van Christus" van de hand van de Meester van de Lucialegende -een onbekende tijdgenoot van Hans Memling- is na 6 eeuwen terug in Brugge. Het triptiek is afkomstig uit een Spaanse Dominicanenkerk en was tot over enkele jaren volledig onbekend. Het dook toen op op een veiling in Bilbao. "Het is vooral door zijn grootte een uitzonderlijk stuk", klinkt het bij het museum. "Het is een van de grote stukken die in de 15e eeuw door een Brugse schilder is gemaakt voor buitenlandse klanten."

Er is heel wat onduidelijk over het altaarstuk. "Het is in buitenlandse opdracht gemaakt, maar wie de precieze opdrachtgevers waren, is niet bekend." Onmiddellijk na de veiling in Bilbao enkele jaren geleden zijn de onderhandelingen tussen het Brugse Groeningemuseum en de nieuwe eigenaar gestart. Dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het museum heeft het werk nu voor 3 jaar in bruikleen.