Voorzitter Republikeinen: "Trump is vermoedelijke genomineerde"

Zakenman Donald Trump is volgens de voorzitter van de Republikeinen Reince Preibus de "vermoedelijke genomineerde voor de presidentsverkiezingen" voor de partij. Dat heeft Preibus gezegd na de overwinning van de zakenman in Indiana en nadat zijn rivaal Ted Cruz zijn campagne beëindigd had.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump heeft een beslissende overwinning behaald in Indiana. Volgens voorlopige resultaten zou hij het met meer dan 50 procent van de stemmen halen van Ted Cruz (33 procent) en John Kasich (10 procent). Op Twitter bedankte Trump Indiana voor de overwinning en riep hij Cruz op de handdoek in de ring te gooien. "Leugenaar Ted Cruz zei altijd dat hij moest en zou winnen in Indiana. Als hij verliest, moet hij de race verlaten en stoppen met geld en tijd te verspillen", klonk het. Dat heeft Cruz intussen ook gedaan.

Het belang van de overwinning van Trump in Indiana is moeilijk te overschatten, de staat gold als laatste kans voor Cruz om zich te bewijzen.

Trump beschikt nog altijd niet over de vereiste 1.237 afgevaardigden, maar de kans dat hij die tussen nu en de laatste voorverkiezingen van 7 juni zal binnenhalen is na deze overwinning aanzienlijk gestegen.

De voorzitter van de Republikeinen noemt Trump dan ook "de vermoedelijke genomineerde voor de presidentsverkiezingen". "We moeten allemaal samenwerken en ons concentreren op het verslaan van Hillary Clinton", schreef Reince Preibus op Twitter, met de hashtag #NeverClinton.

"Dramatisch moment, geen twijfel meer bij Republikeinen"

"Dit is vooral een dramatisch moment, dit betekent gewoon dat Trump het is, er is nu geen twijfel meer bij de Republikeinen", reageert correspondent Michiel Vos vanuit de VS in "De ochtend". "Cruz was lange tijd nog een soort hoop dat ze niet met Trump zaken hoefden te doen, maar nu is er geen alternatieve kandidaat meer. Op John Kasich hoeven we niet te letten, hij maakt geen enkele kans."

Cruz was volgens Vos dan weer te rechts binnen zijn eigen partij. "Hij had altijd een nauw pad naar de nominatie via de zeer conservatieve kant van zijn partij en dat is niet genoeg." Maar ook iemand als Trump hebben we volgens Vos "nog nooit gezien in de presidentsrace".

"We gaan Amerika groot maken"

"Het is mooi om te zien, we gaan Amerika groot maken", reageerde Trump in een speech na zijn overwinning. "We winnen in november en het wordt een grote overwinning."

Bij de Democraten is Hillary Clinton, ongeacht het verlies in Indiana, zo goed als zeker van de nominatie. Zij riep haar medestanders na het nieuws van de overwinning van Trump meteen op haar verkiezingscampagne te steunen. "Lever nu een bijdrage als je het ermee eens bent dat we hem geen president mogen laten worden", schreef ze op Twitter.

Meest gelezen