Zwarte vrouw trotseert optocht van Zweedse neonazi's

Een foto van een zwarte vrouw die een vuist maakt tegen 200 neonazi's wordt gretig gedeeld op sociale media. "Als ze gelijk krijgen, schoppen ze mij het land uit", zegt de vrouw, die zonder verpinken de rechtse betogers trotseerde.

Tess Asplund, zo heet de activiste van 42 uit Stockholm, ging in oog in oog staan met één van de drie leiders van de "Noordse Verzetsbeweging" (Nordiska Motståndsrörelsen). Die hield het voorbije weekend een optocht in de stad Börlange, ruim 200 kilometer buiten de Zweedse hoofdstad.

De groep had toestemming om te demonstreren. Maar Asplund vindt dat ze sowieso niet op straat mogen komen omdat ze haat verspreiden. "Ze willen dat dit een land van blanken is. Als ze gelijk krijgen, schoppen ze mij en mijn gezin het land uit."

De "Noordse Verzetsbeweging" is één van de vele neonazistische groeperingen in Zweden en staat ook geregistreerd als politieke partij. Extreemrechts wint aan populariteit in Zweden. "Ik was verbaasd over de hoeveelheid demonstranten. Maar omdat ik zo boos was, ben ik zonder nadenken voor die groep gesprongen", zegt Asplund.