"Ik denk aan alle klootzakken die zich nu in hun handen wrijven"

De Franse politieke cartoonist Maurice Sinet (87), alias Siné, is overleden. Siné nam geen blad voor de mond als het ging om kolonialisme, kapitalisme, leger en religies. Hij werkte 27 jaar bij het satirische weekblad Charlie Hebdo, maar bleek toch té satirisch. In 2008 richtte hij zijn eigen blad op, Siné Hebdo (later Siné Mensuel).
AFP or licensors

Siné stierf na een zware longoperatie in een ziekenhuis in Parijs. Hij voelde de dood naderen en schreef in zijn laatste redactioneel voor Siné Mensuel "de dood ligt op de loer". Ook: "Ik denk aan alle klootzakken die zich in hun handen zullen wrijven; vreselijk dat ik eerder ga dan zij."

Siné had zelfs volgens France Info al een plaatsje op het kerkhof van Montmartre gereserveerd. De cartoonist schopte erg graag om zich heen, vandaar ook de talrijke foto's waarop hij prijkt met zijn middelvinger omhoog.

Moeilijk huwelijk met Charlie Hebdo

In 1981 begon hij te werken voor het bekende Franse magazine Charlie Hebdo, toonbeeld van vrije meningsuiting. De samenwerking vlotte tot in 2008. Siné beschuldigt dan Jean Sarkozy -zoon van de toenmalige Franse president- van opportunisme vanwege geruchten dat hij zich zou bekeren tot het geloof van zijn verloofde.

"Jean Sarkozy laat weten dat hij tot het jodendom wil overgaan voor hij zijn verloofde trouwt, joodse en erfgenaam van de familie Darty. Dat jochie komt er wel", luidt het. Er komt kritiek. Veel kritiek. Siné wordt gebombardeerd tot antisemiet.

Dan komt nog eens een uitspraak van Siné uit 1982 naar boven: "Sinds Israël bombardeert ben ik antisemiet. Ik wil voortaan ook hakenkruizen op muren tekenen. Ik wil dat iedere Jood in angst leeft, tenzij hij pro-Palestijns is."

De hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Philippe Val, wil dat Siné zijn excuses aanbiedt, maar die komen er -uiteraard- niet. In de nasleep komt ook Charlie Hebdo onder vuur te liggen. Velen begrijpen niet dat het vrije blad een van zijn medewerkers de mond wil snoeren. Er ontstaat een kamp-Val en een kamp-Siné.

Gezondheidsproblemen

Het komt tot een ontslag dat in de rechtbank wordt uitgevochten. Siné wint. Hij richt dan maar zijn eigen blad op en blijft schrijven en cartoons maken, zo ook in januari voor de verjaardag van de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo.

Siné Hebdo moet echter snel de boeken sluiten. In 2011 pakt Siné, die toen al kanker had, uit met Siné Mensuel. Het blad zat vorig jaar nog in de financiële problemen en zocht sponsors.