Britten naar stembus voor lokale verkiezingen

In Groot-Brittannië is het vandaag "Super Thursday". Er zijn verkiezingen voor de deelstaatparlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland en voor 124 lokale raden in Engeland. In Londen, Bristol, Liverpool en Salford wordt een nieuwe burgemeester gekozen en in een aantal Engelse districten wordt ook een nieuw parlementslid gekozen. De verkiezingen worden een eerste electorale test voor Jeremy Corbyn, de radicaal-linkse leider van Labour.

De stembusgang van vandaag zijn de laatste grote electorale test voor de volgende nationale verkiezingen, hoewel die pas gepland zijn voor 2020. Het is in de eerste plaats uitkijken naar de score van Labour, die het vier jaar geleden nog erg goed deed bij de lokale verkiezingen. Vandaag ligt Labour-leider Jerremy Corbyn onder vuur wegens vermeend antisemitisme in de rangen van de partij. Verwacht wordt dat Labour vandaag in de min gaat.

Ook belangrijk is wat er in Schotland gaat gebeuren. Daar zal de Scottish National Party van Nicola Sturgeon wellicht haar absolute meerderheid nog verstevigen. Sturgeon is voorstander van een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid mochten de Britten volgende maand in het referendum voor een Brexit stemmen.

In Wales is Labour al sinds 1999 aan de macht. Mogelijk zal de partij stemmen verkiezingen, onder meer omdat er heel wat onrust is over de staalindustrie, waar veel banen dreigen verloren te gaan. Of het Brexit-thema hier een rol gaat spelen, is onduidelijk.

In Stormont, waar het Noord-Iers parlement gevestigd is, zijn de Democratische Unionistische Partij en het nationalistische Sinn Fein de grootste partijen. Zij zitten in een coalitieregering.

Wie volgt Boris op?

In de hoofdstad Londen moet worden uitgemaakt wie de excentrieke burgemeester Boris Johnson zal opvolgen.

De strijd gaat tussen zijn conservatieve partijgenoot Zac Goldsmith en Sadiq Kahn, die kandidaat is voor Labour.

Goldsmith is een steenrijke Joodse bankier en is voor de uitstap uit de Europese Unie. Kahn, zoon van een Pakistaanse buschauffeur, is een selfmade man. Hij wordt beschouwd als de grootste kanshebber en kan zo de eerste moslimburgemeester van Londen worden. Londen is trouwens zowat dé multiculturele hoofdstad van heel Europa.

Nog even geduld voor de uitslag

De stembureau's sluiten om 23.00 uur. De eerste uitslagen worden in de loop van de nacht verwacht. Door het ingewikkelde kiessysteem in Noord-Ierland kan het daar tot zondag duren voor de uitslag volledig gekend is.