Files evenaren files op drukke ochtendspits

Het mooie weer en het verlengde weekend heeft veel automobilisten de weg op gestuurd. Het is erg druk richting kust, maar ook in de buurt van dierenpark Pairi Daiza. Zowel op de E40 Brussel-kust als op de E34 Antwerpen-kust lopen de vertragingen aanzienlijk op.

Rond 11 uur vanmorgen stond er 180 kilometer file op wegen. "Dat is ongeveer zoals op een drukke ochtendspits", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. "De files zijn begonnen rond 9 uur vanmorgen en het hoogtepunt wordt verwacht tussen 12 en 13 uur."

De verkeershinder is het grootst op de E40, de hoofdas tussen Brussel en de kust. De vertraging loopt daar op tot 1 uur door accordeonfiles tussen Brussel en Aalter. Op de E34 tussen Antwerpen en Knokke-Heist loopt de vertraging op tot een 30 minuten, maar dat komt vooral door wegwerkzaamheden ter hoogte van Eeklo.

Wie vanuit het oosten van het land naar de kust rijdt, moet ook rekening houden met files op de ringwegen rond Brussel en Antwerpen. Beeckman heeft het over vertragingen van 15 à 30 minuten op die ringwegen. Wie naar de Ardennen wil, moet rekening houden met filevorming op de Brusselse binnenring. Wie richting Frankrijk rijdt, dreigt in een file aan de grenscontrole in Dour (E19) of Rekkem (E17) terecht te komen.

In de buurt van dierenpark Pairi Daiza is het ook uitzonderlijk druk. Dierenliefhebbers moeten een uur aanschuiven om van de autosnelweg te raken in de buurt van Bergen. Dan is het leed nog niet achter de rug, want ook de gewestweg richting Pairi Daiza zit propvol.