Man achter afzettingsprocedure Rousseff zelf afgezet

In Brazilië heeft het Hooggerechtshof Edouardo Cunha uit zijn functie van voorzitter van het Lagerhuis gezet. Dat gebeurde op vraag van de procureur, die Cunha ervan beschuldigt zijn functie te misbruiken om corruptieonderzoeken tegen zichzelf tegen te houden.

Edouardo Cunha behoort tot de centristische PMDB van vicepresident Michel Temer, de partij die zich onlangs heeft teruggetrokken uit de regering van president Dilma Rousseff. Tegen Rousseff loopt momenteel een afzettingsprocedure, en die is er net gekomen op initiatief van Cunha.

Rousseff wordt ervan beschuldigd dat ze de begroting artificieel heeft opgesmukt - niet koosjer, maar geen ongewone praktijk in de Braziliaanse politiek - en wordt daardoor binnenkort mogelijk afgezet door de Senaat. Eerder heeft het Lagerhuis al voor haar afzetting gestemd.

De Braziliaanse politiek wordt momenteel geteisterd door tal van corruptieschandalen, waarvan dat rond oliemaatschappij Petrobras wellicht het bekendste is. Zelf wordt de naam van Rousseff hiermee niet in verband gebracht, maar tegen Cunha loopt er wel een procedure in dat verband. Hij zou 5 miljoen dollar doorgesluisd hebben naar een rekening in Zwitserland.

De procureur van het Hooggerechtshof verdenkt er Cunha van dat hij zijn functie van parlementsvoorzitter misbruikt om het corruptieonderzoek tegen hem te blokkeren.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.