Meer dan 60.000 Syriërs geblokkeerd aan Jordaanse grens

Zowat 64.000 Syriërs zitten momenteel vast aan de grens met Jordanië. Volgens de Jordaanse grenswacht stijgt hun aantal voortdurend, zeker nu de bombardementen op Aleppo in Syrië nog zijn toegenomen.
AFP or licensors

 De vluchtelingen verzamelen zich aan de grensovergangen van Hadalat en Rokbane, in een woestijnachtig gebied in het noorden van Jordanië. In Rokbane zouden 59.000 mensen geblokkeerd zijn en dat aantal stijgt nog, aldus hoofd van de grenswacht generaal Saber Al-Mahayra.

Tussen donderdag en vrijdag kwamen er in een tijdspanne van 24 uur meer dan 5.490 mensen toe. Volgens een andere officier zitten in Hadalat, 70 km meer naar het westen, nog 5.000 Syriërs vast.

De bombardementen in Aleppo hebben de afgelopen twee weken aan meer dan 280 mensen het leven gekost.
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN heeft Jordanië aangespoord om de mensen die al maanden aan de grens vastzitten, over te brengen naar transitcentra.

Jordanië echter verwijst naar "veiligheidsomstandigheden" om te verklaren waarom dat proces zo traag verloopt. Het land is bang dat bij de vluchtelingen leden van IS geïnfiltreerd zijn.