Russen vieren bevrijding Palmyra met klassiek concert

Rusland viert de bevrijding van de historische Syrische stad Palmyra uit de handen van IS vmet een symfonisch concert. Dirigent Valery Gergiev treedt vanavond op in het oude amfitheater met het Orkest van het Mariinskitheater van Sint-Petersburg, zo melden Russische media.

Het concert kreeg de titel "een gebed voor Palmyra" en zal naar verluidt op de Russische televisie worden uitgezonden. Gergiev is sinds vorig jaar hoofddirigent van het Münchner Philharmoniker en geldt als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Een massa Russische bewakingsagenten moet de avond in goede banen leiden.

Eind maart konden Syrische troepen met Russische steun het Unesco-werelderfgoed in Palmyra heroveren. De site heeft door de gevechten averij opgelopen, maar het amfitheater is behoorlijk intact gebleven.