Tientallen doden bij luchtaanval op Syrisch kamp

In Syrië zijn minstens 30 mensen omgekomen bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp vlakbij de Turkse grens. Dat melden verschillende activistengroepen. Er vielen ook zeker 80 gewonden.

De luchtaanvallen vonden plaats op vluchtelingenkampen in de buurt van Sarmada, in de provincie Idlib in het noorden van Syrië. De regio is grotendeels onder controle van de terreurgroep Al Nusra, die banden heeft met Al Qaeda. Duizenden mensen zijn er vanwege het geweld in de provincie hun huizen ontvlucht en waren naar de vluchtelingenkampen getrokken aan de grens met Turkije, waar de bombardementen dus plaatsvonden. Minstens 30 mensen lieten het leven en meer dan 80 mensen raakten gewond.

Wie er achter de raid zit, is nog niet duidelijk. Volgens het pro-rebellenagentschap Shahba Press is het regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk, maar daarover is nog geen zekerheid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de eerste berichten het regime beschuldigen, maar "we willen eerst helemaal zeker zijn voor we iemand met de vinger wijzen", zegt woordvoerder Mark Toner. "Maar de aanval ligt volledig in de lijn van de soort aanvallen die het regime uitvoert tegen onschuldige burgers."

Wat met het staakt-het-vuren?

De aanvallen kwamen er enkele uren nadat in Aleppo, eveneens in het noorden van het land, een tijdelijke wapenstilstand van kracht werd. Daar werd op 22 april een offensief gelanceerd door het regime. Volgens Toner was er wel verwarring over de start van het staakt-het-vuren. De Verenigde Staten gingen ervan uit dat het staakt-het-vuren van start ging om middernacht op woensdag, terwijl het Syrische regime verklaarde dat het pas 24 uur later begint. Hij zei ook dat de wapenstilstand voor de Russen en het regime slechts 48 uur duurt, terwijl de VS "ervoor willen zorgen dat het staakt-het vuren zoveel mogelijk een open einde krijgt". Het nieuwe bestand geldt wel niet voor de gevechten tegen terreurgroepen als IS en Al Nusra.

Door de oorlog in Syrië kwamen sinds maart 2011 al meer dan 270.000 mensen om het leven. Miljoen mensen sloegen op de vlucht.