Turkse premier Davutoglu vertrekt na ruzie met Erdogan

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zal op het bijzonder partijcongres van zijn partij geen kandidaat zijn voor een nieuw partijmandaat. Daardoor zal hij automatisch ook zijn premierschap verliezen. Eerder deze week waren er berichten dat Davutoglu en president Recep Tayyip Erdogan niet meer op dezelfde lijn zitten.

Op 22 mei houdt de AK-partij, waarvan Ahmet Davutoglu voorzitter is, een buitengewoon congres. Na een speciale bijeenkomst van het partijbestuur is beslist dat de 57-jarige Davutoglu geen kandidaat is om zichzelf op te volgen  als partijvoorzitter. Volgens de partijstatuten zijn de functies van partijvoorzitter en die van premier met elkaar verbonden. Dat betekent dus meteen het einde van het premierschap voor Davutoglu.

Eerder deze week werd duidelijk dat president Erdogan en premier Davutoglu niet meer op dezelfde lijn zaten. Erdogan werd in 2014 verkozen tot president en volgde toen Abdullah Gül op. Daarvoor was hij gedurende drie maanden premier.

Bij zijn aantreden als president stak Erdogan niet onder stoelen of banken dat hij presidentschap van een ceremoniële functie wilde omvormen naar een machtsfunctie. Op die manier kan hij de sterke man van Turkije blijven.

Naar verluidt kon Erdogan het maar moeilijk verteren dat Davutoglu een grote rol heeft gespeeld tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie over de terugname van Syrische vluchtelingen, gekoppeld aan de versoepeling van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen.

In 2013 bleek trouwens ook al dat de relaties tussen - toen nog - premier Erdogan en president Gül flink waren bekoeld. Zij kwamen met elkaar in aanvaring over de aanpak van de betogers tegen Erdogan in Istanbul.

Meest gelezen