"Geen misdrijf om migrant te zijn"

In het Vaticaan is de Karel de Grote-prijs overhandigd aan paus Franciscus. Die prijs van de Duitse stad Aken bekroont mensen die zich inzetten voor de Europese eenmaking. De paus maakte van de gelegenheid gebruik om de vluchtelingencrisis even in herinnering te brengen.

De prijs wordt meestal uitgereikt in Aken, de hoofdstad van de vroegere Frankische keizer Karel de Grote, maar uitzonderlijk gebeurde dat nu in het Vaticaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was aanwezig, evenals de Italiaanse premier Matteo Renzi, EU-president Donald Tusk, de Spaanse koning Felipe VI, maar ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement en ECB-voorzitter Mario Draghi.

Paus Franciscus liet de kans niet liggen om zijn visie op Europa even uit de doeken te doen. Zo riep hij de Europese leiders op om de idealen van de "vaders van de eenmaking" niet te vergeten en bij hun bevolking aan te kaarten. "Bouw bruggen en sloop muren", klonk het.

Tegelijk bracht de paus het hoge gezelschap ook de vluchtelingencrisis in herinnering. "Ik droom van een Europa waar het geen misdaad is om een migrant te zijn", zei hij.

Ook viel paus Franciscus nog eens uit naar sociale wantoestanden en vooral de jeugdwerkloosheid, waardoor veel jongeren hun geloof in de Europese Unie verloren hebben.