"Klein VS-detachement in Jemen"

Het Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA heeft een "klein team" naar het chaotische Jemen gestuurd om de strijd tegen de terreurgroep Al Qaeda te ondersteunen. De Jemenitische tak van Al Qaeda wordt al zeer gevaarlijk beschouwd.

Amerikaanse drones of gevechtsvliegtuigen voeren al jarenlang aanvallen uit tegen bases of topfiguren van AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula) in Jemen. AQAP heeft van de burgeroorlog in dat land gebruik gemaakt om grote delen van de oostelijke provincie Hadhramawt te veroveren en daar een basis te vestigen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nu zelf bevestigd dat een "kleine eenheid" van de militaire inlichtingendienst DIA (Defence Intelligence Agency) in Jemen actief is om er troepen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te ondersteunen in de strijd tegen AQAP.

Dat is niet zonder gevolgen, want eind vorige maand hebben troepen van de VAE de belangrijke havenstad al-Mukallah heroverd op Al Qaeda. Al-Mukallah wordt beschouwd als de hoofdstad van de Hadhramawt. De Arabische troepen hebben er de haven en een groot deel van de stad ingenomen, maar her en der wordt nog gevochten.

Hoe dan ook beschouwt de VS AQAP als een erg belangrijk organisator van terreuraanslagen in het Westen en is het de bedoeling om de terreurgroep ook elders in de grote provincie uit te schakelen.

De VS zijn dus terug op de grond actief in Jemen. Begin vorig jaar hadden VS-troepen hun basis in de legerbasis al-Anadh, ten noorden van de zuidelijke havenstad Aden moeten ontruimen door de opmars van de sjiitische Houthi-rebellen. Die zijn sindsdien teruggeslagen door een coalitie van Arabische troepen, vooral dan uit de Emiraten zoals Dubai en Abu Dhabi. De strijd gaat echter hoe langer hoe meer tegen AQAP, terwijl er een wankel bestand is met de Houthi's.