"Straks meer doden door grenscontroles dan door oorzaak van controles"

"We moeten ons dringend bezinnen over de grenscontroles in Rekkem", zegt Kortrijks schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) aan VRT Nieuws. Aanleiding is het zware ongeval met een bus en vrachtwagens op de E17. "Het heeft er alle schijn naar dat dit te maken heeft met de verkeerssituatie daar. Straks vallen er meer doden door de grenscontroles dan door de oorzaak van die controles", plaatste hij op Twitter.

"Mijn tweet is een boutade om de situatie aan te kaarten. Iedereen in de regio is erg bezorgd. De situatie kan niet blijven duren", zegt Weydts. De laatste tijd gebeuren er namelijk steeds vaker ongevallen in de files die ontstaan door de grenscontroles in Rekkem.

Volgens de lokale politicus zijn er twee opties: "Ofwel moeten de grenscontroles versoepeld worden en houden de files op te bestaan. Ofwel moet de signalisatie nog beter en moeten er strengere controles komen op de snelheid".

Het valt de schepen uit Kortrijk ook op dat er op de grensovergang tussen Doornik en Frankrijk "nul controle" is. "Wat is het nut dan van de grenscontroles in Rekkem? We moeten ons daar over bezinnen. De dagen dat er geen ongevallen gebeuren, staan er permanente files. Is dat houdbaar?", vraagt Axel Weydts zich af.

De schepen krijgt steun van burgemeester Vincent Van Quickenborne. "Het is al het zoveelste ongeval op die plaats. Er moet strenger worden toegezien op de snelheidsbeperkingen."

De plaatselijke bestuurders hopen nu dat de bevoegde instanties oor zullen hebben naar de "grote bezorgdheid" die er heerst in de grensregio over de grenscontroles.

Meest gelezen