Algerijnse verdachte vrijgesproken voor seksueel geweld in Keulen

In Duitsland is een 26-jarige Algerijn vrijgesproken voor seksueel geweld op oudejaarsnacht in Keulen. Volgens de rechtbank waren er niet genoeg bewijzen tegen hem. De man was de eerste verdachte die terechtstond voor het massaal seksueel geweld in de vierde stad van Duitsland.

Goed vier maanden na de feiten op oudejaarsnacht stond de verdachte terecht voor seksueel geweld op een vrouw. Hij zou haar, samen met een tiental andere mannen, hebben omsingeld aan het station van Keulen en haar billen aangeraakt hebben. Maar het slachtoffer kon de vermoedelijke aanrander niet herkennen in de rechtbank en voor andere aspecten had de man een uitleg waar de rechter geloof aan hechte. De man werd wel samen met zijn broer veroordeeld voor diefstal, maar die feiten stonden niet in verband met Keulen.

Bij het Duitse parket zijn tot nu 1.200 klachten binnengekomen van diefstal en verkrachting tijdens de oudejaarsnacht in Keulen. Zo'n 120 verdachten werden geïdentificeerd, de meesten komen uit Algerije en Marokko. Sommigen waren recent in Duitsland aangekomen, anderen verbleven al jaren bij onze oosterburen.

Tot nu zijn al negen mannen veroordeeld, maar dan wel enkel voor diefstal. Eind april werd een 19-jarige jongeman opgepakt in Zwitserland, hij wordt gezien als een hoofdverdachte voor de gewelddaden in Keulen. Maar eerder liet de politietop van Keulen al verstaan dat de meeste daders wellicht nooit zullen worden teruggevonden.