Commissie in Braziliaanse senaat beveelt opschorting Rousseff aan

Een commissie in de Braziliaanse senaat heeft met 15 stemmen voor en 5 stemmen tegen een rapport goedgekeurd waarmee de afzettingsprocedure van president Dilma Roussef, voor het opsmukken van de begroting, formeel gestart wordt.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het rapport volgende week goedgekeurd. Dan wordt Rousseff automatisch afgezet voor maximaal zes maanden, in afwachting van een definitieve beslissing. Rousseff wordt dan vervangen door haar vicepresident Michel Temer.

Een vijftigtal van de 81 senatoren hebben al aangekondigd dat ze tegen de president zullen stemmen. Die zitting staat gepland voor woensdag, maar kan tot donderdag duren.

Rousseff zelf heeft vrijdag nog maar eens uitgesloten dat ze zelf opstapt. "Ik zal me tot de laatste minuut blijven verzetten", aldus de linkse presidente. Ze herhaalde dat de feiten die haar verweten worden, geen "misdaad van verantwoordelijkheid" vormen die tot het afzetten van de president kunnen leiden.