Communisten houden eerste partijcongres in 40 jaar in Noord-Korea

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zijn duizenden afgevaardigden van de communistische Arbeiderspartij bijeen voor het eerste partijcongres in 40 jaar. Waarnemers verwachten dat het congres vooral zal opgehangen worden aan de verheerlijking en bevestiging van Kim Jong-un als rechtmatige leider en aan het prestige van Korea als nucleaire macht.
AFP or licensors

Het laatste grote partijcongres in Noord-Korea dateert van 1980, drie jaar voor de geboorte van Kim Jong-un. Ook die partijbijeenkomst had als hoofddoel om het statuut van de toenmalige nieuwe leider Kim Jong-il als rechtmatige erfgenaam van zijn vader te bevestigen.

Waarnemers verwachten dat Kim Jong-un in zijn speech ook zijn strategie om het economische beleid te koppelen aan het (kern)wapenbeleid zal bevestigen. Mogelijk zal hij ook een aantal getrouwen tot het partijkader benoemen.

Achter gesloten deuren

De vraag is hoeveel van dit alles in de media zal doorsijpelen. Om het congres voor te bereiden is de ganse natie 70 dagen lang gemobiliseerd -de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had het in dat verband over dwangarbeid- maar live verslaggeving over het evenement is er niet.

De officiële Koreaanse media maken wel van de gelegenheid gebruik om de laatste Noord-Koreaanse nucleaire test, daterend van 6 januari, op te hemelen. De hele ochtend zijn er archieffilmpjes daarover uitgezonden. 

Het is overigens ook niet duidelijk hoe lang het congres zal duren. Vandaag zijn uitzonderlijk een honderdtal buitenlandse journalisten uitgenodigd maar zij worden voorlopig ver weg gehouden van de vergaderzalen in het Paleis van de 25e april. Ook fotografen en cameralui moeten 200 meter afstand houden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu