Dode en zwaargewonden bij ongeval met bus en vrachtwagens op E17

Op de E17 richting Frankrijk is ter hoogte van Moeskroen een zwaar ongeval gebeurd met twee vrachtwagens en een Nederlandse dubbeldekbus. Daarbij is één dode gevallen, een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur. In de bus zijn 24 gewonden gevallen, onder wie 7 zwaargewonden. Hun toestand is intussen stabiel. De autosnelweg in de richting van Frankrijk was tot 19 uur afgesloten.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de burgemeester van Kortrijk, kondigde omstreeks 15 uur aan dat er 8 zwaargewonden waren, van wie er twee in levensgevaar verkeerden. Een van die twee was de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur. Hij is in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. De toestand van de andere gewonden is stabiel.

Op de bus, die eigendom is van een een Nederlandse maatschappij, zaten in totaal 82 mensen, vrijwel allemaal Nederlanders. De ambassadrice van Nederland kwam persoonlijk naar Kortrijk om kennis te nemen van de situatie en om de Nederlanders te bezoeken die betrokken waren bij het ongeval.

File door grenscontroles

De bus reed omstreeks 12 uur in op een Belgische vrachtwagen die in de file stond aan de grenscontrole. Vervolgens reed de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur in op de bus.

In de bus zijn een 25-tal gewonden gevallen, onder wie 7 zwaargewonden. Verschillende mensen zaten vast in de bus en moesten bevrijd worden. De overige passagiers kregen de eerste zorgen aan de kant van de weg. Een andere bus kwam ter plaatse om hen op te pikken en naar de brandweerkazerne van Kortrijk te brengen.

De buspassagiers krijgen daar psychosociale bijstand. De busmaatschappij heeft twee bussen naar Kortrijk gestuurd om hen -naar eigen keuze- ofwel terug naar Nederland te voeren, ofwel verder naar Parijs.

Informatienummer

De stad Kortrijk heeft een informatienummer ingericht voor vrienden en familie: 056/23.96.97.

In de omgeving staan dagelijks files door de controles aan de grens met Frankrijk. Er gebeuren geregeld ongevallen. Woensdag nog was er een heel zwaar ongeval waarbij een vrachtwagenchauffeur om het leven kwam. Ook hij reed in op de file. Zijn truck brandde volledig uit.