Fernand Huts blijkt mysterieuze koper tekening Rubens

De anonieme koper die maandag 670.000 euro op tafel heeft gelegd voor een unieke penseeltekening van Pieter Paul Rubens is Fernand Huts. Dat zegt de topman van Katoen Natie aan De Morgen en bevestigt veilinghuis Bernaerts aan deredactie.be.

Dat de koper van de tekening van Rubens een Belg is, was al bekend. Nu is ook zijn identiteit uitgelekt. Het gaat om Fernand Huts, de steenrijke topman van Katoen Natie. Afgelopen maandag betaalde hij liefst 670.000 euro voor de tekening tijdens een veiling bij veilinghuis Bernaerts. Dat bevestigt hij vandaag zelf in De Morgen. "Iedereen mag het weten", zegt hij. "Ik ben een tevreden man."

Huts was niet de enige die op de tekening aasde. Ook het Metropolitan Museum of Art in New York, een Duitse kunsthandelaar en een Franse investeringsmaatschappij hadden hun oog op de kunstschat laten vallen.

Naar eigen zeggen wou Huts aanvankelijk tussen de 300.000 en de 500.000 euro betalen, maar door de concurrentie zag hij zich genoodzaakt hoger te bieden. "Ik dacht: een kans als deze krijg ik maar één keer. Het gaat hier wel om een stuk kunstgeschiedenis hé. Als Vlaming wil je dat niet zomaar afgeven. Zeker niet aan de Amerikanen. Op zo'n moment komt die Vlaams fierheid toch bovendrijven."

"De tekening blijft in Vlaanderen"

Peter Bernaerts van veilinghuis Bernaerts bevestigt aan deredactie.be dat Huts de koper van de tekening is. Hij vermoedt dat de topman het werk niet in een kluis zal wegstoppen. In De Morgen laat Huts ook zelf uitschijnen dat het brede publiek het werk te zien zal krijgen. "Ik heb het niet gekocht als investering of omdat ik graag naar een Rubens kijk. Wél om het ten dienste van de kunstwetenschap te stellen."

"De tekening blijft in Vlaanderen zodat men ze kan bestuderen en er verder uit kan leren. Er is alvast interesse vanuit het Rubenshuis en andere musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen opent opnieuw in 2018. In een tentoonstelling over oude meesters zou deze Rubens volgens mij niet misstaan."