Geens bereikt voorlopig akkoord met cipiersbonden

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de cipiersbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt dat mogelijk de stakingsacties in de Waalse gevangenissen kan stilleggen. Er worden 405 extra mensen aangeworven en de besparingen worden bevroren tot eind dit jaar.

Minister Geens zat sinds vanmorgen 10.30 uur samen met de bonden van de cipiers. Het doel van de gesprekken was een einde maken aan de staking in de Waalse en de Brusselse gevangenissen. In Vlaanderen doet men niet mee met de staking, al is er vandaag ook een actie uitgebroken in de gevangenis van Beveren.

Gisteren hebben de Franstalige cipiers een eerste akkoord verworpen. Daarin had Geens onder meer beloofd om 350 mensen aan te werven. De cipiers willen er nog 100 meer. Ook was een bevriezing van de besparingen beloofd tot eind dit jaar.

Na zeven uur onderhandelen bereikten Geens en de bonden een akkoord. Er komen 405 extra mensen in de gevangenissen, voor het merendeel cipiers. Er is ook een bevriezing beloofd van de besparingen tot eind 2016 wat dan weer toelaat om extra technische middelen in te zetten in de gevangenissen zoals extra bewakingscamera's.

Het akkoord moet nu worden voorgelegd aan de achterban van het personeel. Volgens Geens zal dat gebeuren "in de komende 36 uur en zoveel mogelijk morgen". De stakingsacties zijn dus nog niet van de baan.

De staking in Brussel en Wallonië duurt nu al 11 dagen en leidt tot onhoudbare toestanden in enkele gevangenissen. De rechter heeft de Belgische staat dwangsommen opgelegd omdat de basisrechten van gedetineerden geschonden worden. De politie moet inspringen voor de cipiers, maar daar is men de toestand grondig beu.

Meest gelezen